Pasak Ukrainos pareigūno, ukrainiečiai per vėlai sužinojo apie vizitą ir negalėjo sulaikyti V. Gerasimovo. Kai Ukrainos pajėgos šeštadienio vakarą apšaudė rusų valdomo Iziumo miesto 12-ąją mokyklą, kurioje lankėsi V. Gerasimovas, jis tuo metu jau buvo išvykęs į Rusiją, rašo „The New York Times“.

Anot anonimu norėjusio likti Ukrainos pareigūno, pasakojusio apie karinę operaciją, žuvo maždaug 200 rusų karių ir bent vienas generolas.

Du anonimais norėję likti JAV pareigūnai, kalbėdami apie konfidencialią žvalgybos informaciją, patvirtino, kad V. Gerasimovas kelias pastarąsias dienas lankėsi rytų Ukrainoje, bet neturi informacijos apie rusų bazės puolimą. Rusijos gynybos ministerija ne iškart sutiko pakomentuoti.

„Darome prielaidą, kad jis ten apsilankė, nes pripažįstama, kad jie dar neišsprendė visų problemų“, – sakė vienas pareigūnų.

Tokio aukšto rango pareigūno apsilankymas prie fronto linijos yra neįprastas ir vyksta tokiu metu, kurį Vakarų karo analitikai vadina didėjančia suirute Rusijos pajėgų viduje. Vakarų pareigūnai ir analitikai sako, kad Rusijos kariuomenė, susidurdama su vis nuožmesniu ukrainiečių pasipriešinimu, vis dar neišsprendžia logistikos problemų ir stringančios koordinacijos tarp karių.

V. Gerasimovas yra vienas iš trijų žmonių – kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu – nuo pat pradžios planuojančių karo veiksmus. Vakarų analitikai tokią griežtą Rusijos kariuomenės vadovybės hierarchiją vadina viena priežasčių, kodėl Rusijos pajėgos taip dažnai nesugeba greitai prisitaikyti prie besikeičiančių karinių veiksmų sąlygų.

Daugiau nei mėnesį nuo karo pradžios Rusijos pajėgos neturėjo karinių veiksmų vado, kuris galėtų vadovauti veiksmams iš Ukrainos. Dėl to trūko atskirų dalinių veiksmų koordinavimo, mūšių metu žuvo tūkstančiai karių. Taip pat žuvo daugiau nei 10 generolų, mėginusių sutvarkyti betvarkę fronto linijų pozicijose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)