„Tūkstančiai piliečių grįžo į savo kaimus ir miestelius šiaurinėje Chamoje ir pietiniame Idlibe“, – sakoma valstybinės naujienų agentūros SANA pranešime.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), kuri stebi karą Sirijoje, pranešė apie „maždaug 3 tūkst. žmonių“, grįžtančių į namus iš kitų režimo kontroliuojamų rajonų.

Nuo rugpjūčio 31-osios režimą remiančios Rusijos paskelbtos paliaubos Sirijos šiaurės vakaruose iš esmės galioja, nors SOHR pranešė apie pavienius bombardavimus.

SANA nurodė, kad žmonės grįžta „vyriausybei stengiantis sugrąžinti perkeltuosius asmenis į jų miestelius ir kaimus“.

Idlibo regionas, kur yra maždaug 3 mln. žmonių, kurių daugelis dėl kovų buvo priversti palikti savo namus kituose rajonuose, yra tarp paskutinių opozicijos bastionų.

Maskva ugnies nutraukimą praėjusio mėnesio pabaigoje paskelbė po keturis mėnesius trukusio kruvino smurto, privertusio namus palikti 400 tūkst. žmonių, kurių dauguma bėgo į šiaurę šiame džihadistų kontroliuojamame bastione, nurodo Jungtinės Tautos.

Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo pajėgos per rugpjūtį atkovojo pietinius Idlibo provincijos pakraščius ir kaimus bei miestelius Chamos provincijos šiaurėje.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių, dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

B. al Assado režimas, su Rusijos pagalba pasiekęs virtinę pergalių prieš sukilėlius ir džihadistus, dabar kontroliuoja daugiau kaip 60 proc. šalies teritorijos.

Tačiau Damaskas dar nekontroliuoja didelės Idlibo dalies, kurią nuo sausio visiškai administruoja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje, ir kurdų valdomo ruožo naftos turtingame šiaurės rytų regione.