Jų žiniomis, D. Trumpas neseniai su artimiausiais bendradarbiais pasidalijo savo nuomone, jog ši sutartis numato Jungtinių Valstijų pagalbą Japonijai jos ginkluoto užpuolimo atveju, bet neįpareigoja Tokijo ginti Vašingtono. JAV pasitraukimas iš sutarties sukeltų grėsmę saugumo architektūros pagrindams Azijos ir Ramiojo vandenyno rajone, pažymi „Bloomberg“.

Pasak agentūros, toks variantas paskatintų naujas ginklavimosi varžybas, nes Tokijui tektų ieškoti naujų būdų, kaip užtikrinti savo saugumą nuo grėsmių, kurias jam kelia Kinija ir Šiaurės Korėja.

Kaip teigiama publikacijoje, D. Trumpui nepatinka Japonijos mėginimai perdislokuoti JAV jūrų pėstininkų bazę Futemoje iš vieno Okinavos prefektūros rajono į kitą. JAV prezidentas tai lygina su žemės užgrobimu ir mano, kad Tokijas turėtų sumokėti kompensaciją už tokį perkėlimą.

Agentūros šaltiniai atkreipia dėmesį į tai, kad JAV prezidentas kol kas nežengė žingsnių pasitraukimo iš sutarties kryptimi. Oficialūs Amerikos administracijos asmenys laiko tokį demaršą mažai tikėtinu.

JAV ir Japonijos savitarpio bendradarbiavimo ir saugumo garantijų sutartis buvo pasirašyta Vašingtone 1960 metų sausio 19 d.