Pasak jo, Izraelis ir Rusija surengė derybas, kuriose Maskva informavo Tel Avivą apie savo planus išgabenti dalį ginkluotės iš Sirijos į Ukrainą ir paprašė „netrukdyti ir nesikišti į procesą“.

Rusijos ambasada Izraelyje nekomentuoja šios informacijos.

Nors Izraelis ir Rusija seniai koordinuoja savo veiksmus Sirijos oro erdvėje, kad išvengtų konfliktų, po invazijos į Ukrainą pradžios santykiai tarp šių šalių pasidarė įtempti.

Izraelis surengė šimtus atakų Sirijoje, kad neleistų Irano kariuomenei įsitvirtinti šioje valstybėje ir nutrauktų iranietiškų pažangių ginklų tiekimą Libano teroristų grupuotei „Hezbollah“, kurią remia Iranas.

Tuo tarpu Rusija savo sąjungininkei Sirijai nusiuntė tūkstančius karių ir karinės technikos vienetų, režimui stengiantis numalšinti alinantį pilietinį karą.

Spalio mėnesį „The New York Times“ pranešė, kad Rusija mažina karinę pagalbą Sirijai, nes susiduria su tiekimo problemomis dėl karo Ukrainoje. Rusai netgi išgabeno pažangiąsias priešlėktuvinės gynybos sistemas S-300, kėlusias rimtą pavojų Izraelio karinių oro pajėgų operacijoms Sirijoje.

Vasario 24-ąją Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, Izraelis teikia humanitarinę pagalbą, tačiau laikosi griežtos politikos Ukrainai nesiųsti ginklų, įskaitant sistemas, padėsiančias ukrainiečiams perimti rusų raketas ir bepiločius.

Viena iš šios politikos priežasčių, regis, yra Izraelio strateginė būtinybė išsaugoti operatyvinę laisvę Sirijoje.

Tiesa, Izraelis neseniai pradėjo kalbėti apie gynybinės įrangos tiekimą Ukrainai, nes Iranas Kremliui siunčia puolamuosius dronus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)