Leidinio šaltinių tarptautinėje koalicijoje, kovojančioje prieš IS, teigimu, susitarimas dėl neskraidymo zonos buvo beveik pasiektas, informuoja newsru.com.

Kaip išsiaiškino FT, prieš kelias savaites po ilgų derybų koalicijos atstovai, vadovaujamų JAV, beveik susitarė dėl saugių oro zonų virš Sirijos nustatymo.

Pagrindinė sąjungininkų užduotis buvo sustabdyti taikių gyventojų teritorijų bombardavimus Sirijos prezidento Basharo al Assado kariuomenės.

Šaltinių teigimu, susitarimo pagrindas buvo pasiūlymai, anksčiau pateikti Jordanijos ir Turkijos.

FT šaltinių manymu, koalicijos planai sutrukdyti B. al Assadui kovoti su jam trukdančiomis jėgomis paspartino tuo nesuinteresuotos Rusijos įsikišimą į Sirijos krizę.

Kaip pareiškė leidiniui vienas europietis diplomatas, Vakarai tikėjosi nustatydami neskraidymo zoną pasiekti progreso reguliuojant situaciją Sirijoje. Karinio bendradarbiavimo su įsikišusia į konfliktą Rusija viltys stipriai sumažėjo.

Primename, kad Vakarų oficialūs asmenys iš karto po pirmų Rusijos karinių oro pajėgų smūgių Sirijoje apkaltino Rusiją, kad ji bombarduoja ne tiek IS pozicijas (kaip deklaruoja), kiek Sirijos opozicijos, palaikomos JAV, dislokacijos vietas.

Rusijos URM nedelsdama pavadino tokius pranešimus „informaciniu karu“, o Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas praėjusią savaitę pareiškė, kad Rusijos veiksmai Sirijoje nukreipti ne tik prieš IS, bet ir prieš „kitas teroristines ir ekstremistines grupuotes“.

Iš D. Peskovo žodžių buvo galima suprasti, kad teroristais Maskvoje laiko ir prieš B. al Assadą kovojančią opoziciją.

Praėjusį šeštadienį Rusijos prezidento atstovas spaudai pabrėžė, jog Rusijos veiksmai Sirijoje yra „absoliučiai skaidrūs“, ir pareiškė abejojantis, kad šioje šalyje yra „nuosaiki opozicija“.

Skelbia, apie masinį IS kovotojų bėgimą

Rusijos Gynybos ministerija reguliariai praneša apie Rusijos karinių oro pajėgų operacijas Sirijoje ir pabrėžia, kad aviacija suduoda smūgius IS pozicijoms.

Sekmadienį pranešta, kad šeštadienį, spalio 3 d., įvykdyta 20 skrydžių, sunaikinta 10 IS objektų, tarp jų – keturi vadovavimo punktai ir mirtininkų ruošimo stovykla.

Sekmadienį Rusijos Generalinis štabas pareiškė, kad per tris operacijos dienas „pavyko žymiai sumažinti teroristų kovinį potencialą“.
Na o šaltiniai praneša apie masinį IS kovotojų bėgimą iš Sirijos.

Skelbiama, kad daugiau nei 3 tūkst. teroristų iš IS, taip pat iš kitų grupuočių bėgo iš Sirijos į Jordaniją, vengdami Sirijos kariuomenės puolimo ir Rusijos karinių oro pajėgų bombardavimų.

Apie tai pranešė „Ria Novosti“ šaltinis. Jis pridūrė, kad sekmadienį Sirijos kariuomenė sudavė smūgį IS ir „Jabhat al Nusra“ kovotojams prie Damasko, taip pat ir Palmiro miesto rajone.

Deir az Zore kariuomenė sudavė smūgį IS teroristams. Per kovą esą likviduota 160 kovotojų, yra duomenų ir apie sužeistus Sirijos karius.

Šaltinių duomenimis, Homso provincijoje Sirijos kariai sunaikino dvi IS kovotojų kolonas. Taip pat buvo suduoti artilerijos smūgiai ir kitoms teroristų pozicijoms, likviduota 17 kovotojų.

Homse Sirijos aviacija ir artilerija sudavė smūgius „Jabhat al Nusra“, „Kataib al Farouq“ ir „Ahrar ash Sham“ grupuotėms. Karinio šaltinio teigimu, tarp teroristų iš Sirijos ir užsieniečių prasidėjo nesutarimai dėl vadovavimo kariniams veiksmams. Sirai esą reikalauja palikti kai kurias pozicijas, nes baiminasi Rusijos bombardavimų ir didelio B. al Assado kariuomenės puolimo.

Skelbiama, kad Damasko priemiestyje Sirijos lėktuvai atakavo teroristų pozicijas Dumoje ir Darajoje, Harastoje sunaikintas kovotojų štabas.

Sirijos Šiaurėje, netoli Alepo miesto buvo sutrukdyta IS puolimui, likviduota mažiausiai 15 kovotojų.