Remiantis šiuo dokumentu, Rusijos prezidento Vladimiro Putino strategai nori pajungti Baltarusiją politiniu, ekonominiu ir kariniu požiūriu. Tikslas esą yra Rusijos vadovaujama bendra sąjunginė valstybė. Vakarų saugumo šaltiniai, anot „Süddeutsche Zeitung“, laiko dokumentą autentišku.

17 puslapių vidinis Kremliaus dokumentas pavadinimu „Rusijos Federacijos strateginiai tikslai Baltarusijoje“ tikriausiai parengtas 2021 metų vasarą. Jame, anot pranešimo, išvardijami strateginiai Rusijos tikslai Baltarusijoje politikos/gynybos, prekybos ir ekonomikos bei visuomenės srityse. Tikslai suskirstyti į trumpalaikius (iki 2022 metų), vidutinės trukmės (iki 2025) ir ilgalaikius (2030).

Strateginis Maskvos tikslas, anot dokumento, be kita ko, yra „užtikrinti dominuojančią Rusijos Federacijos įtaką visuomenės politikos, prekybos, ekonomikos, mokslo, švietimo ir kultūros srityse“. Praėjusių metų vasarį Baltarusijoje priimta konstitucijos reforma turi būti užbaigta pagal Rusijos sąlygas, įstatymai „harmonizuoti“ su Rusijos Federacijos teisės aktais, sakoma toliau dokumente, kurį cituoja laikraštis.

Remiantis 2021 metų rudenį parengtu planu, Kremlius ketina ne vėliau kaip iki šio dešimtmečio pabaigos suformuoti Jungtinę Rusijos ir Baltarusijos valstybę. Plane numatyti tokie uždaviniai kaip rusiškų ir baltarusiškų įstatymų harmonizavimas, užsienio ir gynybos politikos suderinimas bei Rusijos interesais paremtas prekybinis ir ekonominis bendradarbiavimas.

Plane dėmesio skirta ir „dominuojančiai Rusijos Federacijos įtakai visuomeninio ir politinio, prekybinio ir ekonominio, mokslinio ir edukacinio, taip pat kultūrinio ir informacinio Baltarusijos gyvenimo sferose“.

Nepriklausomai Rytų Europos šaliai, turinčiai 9,3 mln. kontingentą, tokių tikslų įgyvendinimas reikštų jos suvereniteto panaikinimą ir nužeminimą iki Maskvos satelito statuso.

„Baltarusijos atžvilgiu Rusijos turimi tikslai nesiskiria nuo tų, kuruos ji puoselėja Ukrainos atžvilgiu, tik Baltarusijos atveju Maskva tikisi juos pasiekti prievarta, o ne karu“, – nurodė JAV ambasadorius prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Michaelas Carpenteris.

„Rusija, aišku, pradės kontroliuoti Baltarusiją. Klausti galėtume nebent, ar tai įvyks Baltarusijos nepriklausomybės kaina, – sako buvęs Estijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Raineris Saksas. – Stebiuosi, kodėl įgyvendinti šį tikslą užsibrėžta iki 2030 metų – tokio tolimo laikotarpio. Kodėl gi Rusija galėtų taip ilgai laukti?“

Kai prasidėjo karas Ukrainoje, Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Maskva ir Minskas suformuos dviejų nepriklausomų šalių vienybę ir kartu atlaikys sankcijas.

A. Lukašenka taip pat paminėjo, kad jis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nėra tokie kvaili, kad imtųsi senų metodų ir prijungtų Baltarusiją prie Rusijos.

Anksčiau A. Lukašenka buvo aptarinėjęs su V. Putinu vieningos gynybinės erdvės sukūrimo idėją ir jungtinės elektros energijos rinkos projektą.

Dar 2021 metais šių dviejų šalių prezidentai pasirašė 28 „kelių žemėlapius“, užtikrinančius kuo gilesnę integraciją.

Vis dėlto A. Lukašenka visada pabrėždavo, kad šiuolaikiniame pasaulyje integracija nereiškia vienos šalies prijungimo prie kitos, o Baltarusijos prijungimas prie Rusijos Maskvai tebūtų dar viena galvos skausmo priežastis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)