Anot laikraščio, B. Johnsonas kalbėjo apie derybas su Šiaurės Airija dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos ir paklausė E. Macrono, ką jis darytų, jeigu į Paryžių nebūtų leista įvežti dešrelių iš Tulūzos.

E. Macronas į tai atsakė, kad palyginimas neteisingas, nes Paryžius ir Tulūza – tos pačios šalies miestai. Kaip rašo „The Telegraph“, Prancūzijos prezidentas „klaidingai pareiškė, kad Šiaurės Airija nepriklauso Didžiajai Britanijai“.

Kalbėdamas su padėjėjais, B. Johnsonas išreiškė pasipiktinimą E. Macrono pastaba ir vėliau per interviu „Sky News“ priminė šią situaciją, pareiškęs, kad kai kuriems valdžios lyderiams derėtų „įsikalti sau į galvą, kad Didžioji Britanija – viena valstybė“.

„Reuters“, remdamasis šaltiniais Prancūzijos diplomatiniame korpuse, rašo, kad B. Johnsonas „Brexit“ klausimą pasitelkė tam, kad per viršūnių susitikimą „nukreiptų dėmesį nuo realių problemų“. Kaip teigia agentūros pašnekovas, E. Macronas B. Johnsonui pareiškė: „Tik nesakykite, kad nežinojote, kam pasirašote“.

Šeštadienį E. Macronas B. Johnsonui pareiškė apie būtinybę „perkrauti“ dvišalius santykius, skelbia „France24“, remdamasis šaltiniais.

Emmanuelis Macronas, Borisas Johnsonas

Prancūzijos lyderis tvirtina, kad tai įmanoma, jeigu Didžioji Britanija „laikysis europiečiams duoto žodžio“, turėdamas omenyje Londono pareigą įgyvendinti visas „Brexit“ sąlygas.

Prieš G7 susitikimą penktadienį Jungtinė Karalystė atkirto Prancūzijos prezidentui E. Macronui dėl jo bekompromisės pozicijos „Brexito“ klausimu, toliau rusenant ginčui dėl naujų prekybos susitarimų Šiaurės Airijai.

E. Macronas ketvirtadienį įspėjo Londoną, jog „nerimta“ peržiūrėti pernai gruodį, likus kelioms savaitėms iki JK pasitraukimo iš Europos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, pasirašytus susitarimus.

„Nieko negalima persvarstyti“, – sakė jis, prieš išvykdamas į Didžiojo septyneto (G-7) lyderių susitikimą Kornvalyje Anglijos pietvakariuose.

Tačiau britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas tvirtino, kad Briuselis turėtų būti lankstesnis dėl Šiaurės Airijos, kurios siena su Airija yra vienintelė JK sausumos siena su ES.

Pagal vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą turi būti vykdoma muitinės kontrolė kai kurioms prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios JK dalies.

Emmanuelis Macronas, Borisas Johnsonas

Tačiau tai kelia junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui, nepasitenkinimą. Junionistų bendruomenės sako, kad tai nulėmė smurto atsinaujinimą.

Kontrolė buvo sustabdyta ir Londonas pratęsė atvėsintos mėsos kontrolės netaikymo periodą provincijoje.

„Pokyčiai turi ateiti iš Europos Komisijos, – televizijai „Sky News“ sakė D. Raabas. – Dėl Jungtinės Karalystės vientisumo nesiderame.“

Derybos šiuo klausimu trečiadienį Londone nutrūko, o Briuselis pagrasino baudžiamaisiais veiksmais, jei britai neįgyvendins susitarimo, kuriuo siekiama neleisti nepatikrintoms prekėms patekti į ES per bloko narę Airiją. Protokolu Šiaurės Airija iš esmės išlaikoma ES muitų sąjungoje ir prekių bendrojoje rinkoje.

Ginčas galėjo užtemdyti G-7 viršūnių susitikimą. Būta pranešimų, kad JAV prezidentas Joe Bidenas pasipiktino galimybe pakenkti sunkiai pasiektai taikai Šiaurės Airijoje.

Britų ministras pirmininkas B. Johnsonas ketvirtadienį, po pusantros valandos trukusio susitikimo su J. Bidenu, atmetė pranešimus apie nesutarimus.

Tuo metu Šiaurės Airijoje, Belfaste, tūkstančiai žmonių ketvirtadienį vakare nepaisydami kovos su pandemija priemonių susirinko protestuoti prieš protokolą.

Policija apskaičiavo, kad neteisėtai susirinko daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matėsi, kaip deginamas suvienytos Airijos šalininkų plakatas.

Pasipiktinimas protokolu jau privertė atsistatydinti pirmąją ministrę Arlene Foster. Ji buvo pakeista tvirtesniu junionistu, pažadėjusiu griežtesnį kursą.

Baltieji rūmai: Bidenas „atvirai“ pasikalbėjo su Johnsonu apie Šiaurės Airiją

JAV prezidentas J. Bidenas paragino JK premjerą B. Johnsoną apsaugoti taiką Šiaurės Airijoje, vykstant ginčui su Briuseliu dėl prekybos su šia šalimi tvarkos po „Brexito“, atskleidė Baltieji rūmai.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas teigė, kad J. Bidenas, praeityje išreiškęs pasididžiavimą savo airiškomis šaknimis, „atvirai pasikalbėjo“ su B. Johnsonu apie šį klausimą G7 susitikimo Kornvalyje metu.

Atsakinėdamas į amerikiečių reporterių klausimus, J. Sullivanas nurodė, kad prezidentas „labai nuoširdžiai“ išreiškė savo požiūrį , tačiau nepateikė daugiau detalių.

„Viskas, ką pasakysiu: jie aptarė šį klausimą. Jie privačiai nuoširdžiai tai aptarė“, – teigė J. Sullivanas.

„Prezidentas natūraliai ir labai nuoširdžiai paragino ministrą pirmininką apsaugoti Didžiojo penktadienio susitarimą ir pagal jį padarytą pažangą, – kalbėjo patarėjas. – Tačiau į detales nesileisiu.“

J. Sullivanas neatskleidė, ar prezidentas susiejo šį klausimą su laisvosios prekybos susitarimu su JK ir nepatikslino, kada įvyko šis pokalbis.

Tebesitęsiantis konfliktas dėl „Brexito“ susitarime numatomo Šiaurės Airijos protokolo, kuriuo siekiama apsaugoti taiką šioje šalyje, užtikrinant, kad tarp jos ir Airijos neiškiltų „kietoji“ siena, aptemdė didžiąją susitikimo dalį.

B. Johnsonas pakartojo savo įspėjimą, kad jis gali vienašališkai atidėti iš Didžiosios Britanijos į Šiaurės Airiją keliaujančios šaldytos mėsos pasienio patikras, kurios turi prasidėti šio mėnesio pabaigoje, jei nepavyks rasti ginčo sprendimo.

ES anksčiau įspėjo, kad jos kantrybė senka ir pagrasino pradėti su JK prekybos karą, jei pastaroji nesilaikys „Brexito“ susitarimo įsipareigojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)