Atsargiame dienraščio straipsnyje neatskleidžiamas žvalgybos šaltinis ar susijusi grupė, tačiau sakoma, kad JAV pareigūnai neturi įrodymų, jog Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis būtų susijęs su dujotiekio bombardavimu.

Vis dėlto išpuolis buvo naudingas Ukrainai, nes smarkiai pakenkė Rusijos galimybėms žertis milijonus parduodant gamtines dujas Vakarų Europai. Kartu tai padidino didelių energijos kainų spaudimą pagrindinėms Ukrainos sąjungininkėms Vakarų Europoje, ypač Vokietijai.

Žvalgybos duomenimis, sabotažo kaltininkai buvo „Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešininkai“, sakoma „The New York Times“ pranešime.
Vis dėlto JAV pareigūnai tiksliai nežino, kas dalyvavo ir kas suorganizavo bei sumokėjo už operaciją, kuriai įvykdyti būtų reikėję kvalifikuotų narų ir sprogmenų ekspertų. Jų manymu, veikiausiai tie asmenys buvo Ukrainos arba Rusijos piliečiai, nė vienas jų nebuvo iš Jungtinių Amerikos Valstijų ar Didžiosios Britanijos.

JAV pareigūnai „nepadarė tvirtų išvadų“ dėl žvalgybos informacijos, „palikdami atvirą galimybę, kad operaciją galėjo įvykdyti įgaliotos pajėgos, susijusios su Ukrainos vyriausybe ar jos saugumo tarnybomis“, – teigia laikraštis.

Ukrainos prezidento padėjėjas Michailas Podoliakas tvirtino, kad Kijevas „visiškai nedalyvavo“ atakose prieš „Nord Stream“ ir neturi informacijos apie tai, kas nutiko.

Tokius komentarus jis pateikė naujienų agentūrai „Reuters“ po to, kai „The New York Times“ pasirodė straipsnis, kuriame remiamasi JAV pareigūnais ir teigiama, kad už tai atsakinga proukrainietiška grupuotė.

Dujotiekiai buvo pažeisti per povandeninius sprogimus rugsėjo 26 d., praėjus septyniems mėnesiams, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą. Tuo metu buvo teigiama, kad tokių veiksmų motyvą turėjo kelios šalys: Rusija, Vokietija, Ukraina, Lenkija, Didžioji Britanija ir JAV.

Vasarį JAV tiriamosios žurnalistikos veteranas Seymouras Hershas, remdamasis neįvardytu šaltiniu, paskelbė, kad „Nord Stream“ dujotiekio bombardavimo operaciją surengė Jungtinės Amerikos Valstijos, padedamos Norvegijos. Baltieji rūmai tai pavadino „visišku prasimanymu“.

Galingi sprogimai sukėlė „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių pažeidimus praėjusiais metais.

760 mylių dujotiekis driekiasi iš Rusijos į Vokietiją per Baltijos jūrą net 110 metrų gylyje.

Rugsėjo 26 d. vamzdynuose buvo užfiksuotas staigus slėgio kritimas, o seismologai aptiko sprogimus, kol nebuvo užfiksuotas nuotėkis.

JAV ir NATO teigia, kad sprogimai yra „sabotažas“, o Rusija teigia, kad už tai atsakingi Vakarai, nors nė viena šalis nepateikė įrodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)