Cituodami su situacija susipažinusį aukštas pareigas užimantį Ukrainos karinį pareigūną, „The New York Times“ žurnalistai pranešė, kad ataką surengė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

„Kremliaus paskirto Krymo „lyderio“ atstovas patvirtino, kad sprogimas buvo, bet paprašė gyventojų susilaikyti nuo skubotų išvadų dėl to, kas jį sukėlė. Rusijos gynybos ministerijos pranešime nurodyta tik tai, kad sprogimo priežastimi tapo Sakų aviacijos bazėje buvusio aviacinio sviedinio detonacija“, – apie šalies agresorės reakciją į sprogimą Kryme rašo žiniasklaida.

„Tai buvo aviacijos bazė, iš kurios reguliariai kildavo lėktuvai rengti atakas prieš mūsų pajėgas pietinėje karo veiksmų lauko dalyje“, – išskirtinį Ukrainos karinio pareigūno komentarą cituoja žurnalistai.

Net anonimiškai jis nesutiko atskleisti atakos metu naudotos ginkluotės ir tik pareiškė, kad „buvo panaudotas išskirtinai Ukrainos gamybos ginklas.“

„Ukrainos surengta ataka prieš Rusijos pajėgas Krymo pusiasalyje reiškia reikšmingą karo eskalaciją ir daro gėdą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris teritoriją, kurią neteisėtai okupavo 2014-aisiais, dažnai vadina šventąja žeme“, – pridūrė žurnalistai.

Tuo metu „The Telegraph“ sprogimus aviacijos bazėje Kryme įvertino kaip „precedento neturinčią Ukrainos ataką“. Leidinys analizuoja „ironiškus“ Ukrainos gynybos ministerijos komentarus ir laiko „netiesioginiu Ukrainos vaidmens patvirtinimu“ Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjo Michailo Podoliako žodžius: „Krymo pusiasalio ateitis – būti Juodosios jūros brangakmeniu, nacionaliniu parku su unikalia gamta ir taikiu kurortu, o ne karine teroristų baze. Viskas tik prasideda“.

Laikraštis pateikia Sent Andruso universiteto strateginių tyrimų profesoriaus Phillipo O‘Brieno komentarą, jis Ukrainos veiksmus įvardijo kaip „labai svarbius“.


„Parodę, kad jie (Ukrainos pajėgos) gali suduoti smūgį Krymui, dar labiau „įtempia“ Rusijos gynybinius pajėgumus. Dabar rusams teks ginti didžiulę teritoriją toli nuo fronto linijos“, – paaiškina ekspertas.

O karinių tyrimų profesorius Laurence‘as Friedmanas iš Londono Karalienės koledžo pridūrė: „Niekas Rusijos tautos neruošė tokio masto nesėkmėms“.

„The Telegraph“ taip pat aprašo „siurrealistines“ panikos scenas Krymo paplūdimiuose ir atkreipia dėmesį į tai, kad Rusijos propagandiniai televizijos kanalai sąmoningai nusprendė jų nerodyti.

Dar vienas britų analitikas Jamesas Rashtonas, kuris pats šiuo metu yra Ukrainoje, aviacijos bazės Kryme ataką įvardija kaip „lūžio tašką“: „Didžiulė teritorija, kurią jie (rusai) anksčiau laikė saugia net ir nuo HIMARS ir M270, pasirodė esanti neapsaugota“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)