Tai sekmadienį pranešė laikraštis „The New York Times“, remdamasis dviem neįvardytais JAV pareigūnais.

Jų žiniomis, sekmadienį keli šimtai radikalų, pasinaudoję panika ir suirute, paspruko iš kalėjimo šiaurinėje Sirijos dalyje. Apie 700 IS smogikų šeimų narių taip pat pabėgo iš laikinai perkeltų asmenų stovyklos šalies šiaurėje. Publikacijoje minimi kalėjimai ir laikino sulaikymo centrai Ain Isos, Kobanės, Hasekės ir Kamišlio miestuose.

Kaip patikslino leidinio šaltiniai, ten buvo laikoma apie 11 tūkstančių žmonių, tarp jų – maždaug 9 tūkstančiai sirų ir irakiečių, taip pat apie du tūkstančius kalinių, kilusių ir maždaug 50 šalių, kurių valdžia atsisakė juos repatrijuoti.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas spalio 10 d. patvirtino, kad amerikiečiai išvežė iš Sirijos du ypač pavojingus IS budelius iš vadinamosios „Beatles“ grupės, taip pramintos dėl jos narių britiško akcento. Tai – britai Alexanda Kotey`is ir El Shafee Elsheikhas. Jie įtariami susidorojimais su 27 belaisviais, tarp kurių – amerikiečių žurnalistai Jamesas Foley`is ir Steve`as Sotloffas.

Spalio 9 d. Ankara paskelbė rengianti Sirijos šiaurėje naują karinę operaciją „Taikos šaltinis“. Ji prasidėjo Turkijos karinių oro pajėgų smūgiais kurdų formuočių pozicijoms. Pasak Turkijos, šios operacijos tikslas – sudaryti Sirijos šiaurėje buferinę zoną.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pavadino operaciją agresija, pasaulio bendrija pasmerkė Ankaros veiksmus.