„Išsiunčiami rusų diplomatai dirba Vašingtone ir Niujorke. Jie turės palikti šalį per 30 dienų“, – CNN sakė apie šiuos planus informuotas JAV valdžios atstovas.

Pasak šaltinio, visos priemonės bus taikomos JAV prezidento Joe Bideno įsakų forma. Sankcijos bus derinamos su Valstybės ir Iždo departamentais.

Be to, Valstybės departamentas paragino Vašingtono sąjungininkes pasirengti atsakomiesiems Maskvos veiksmams, sakė šaltiniai.

Anksčiau naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad J. Bideno administracija yra pasirengusi įvesti naujas sankcijas Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims dėl „numanomų neteisėtų veiksmų“, įskaitant plataus masto kibernetinę ataką naudojantis bendrovės „SolarWinds“ programinės įrangos spragomis ir bandymus pakenkti JAV rinkimams.

„Bloomberg“ duomenimis, sankcijos gali būti įvestos maždaug 10 fizinių ir 20 juridinių asmenų, be to, iš JAV galėtų būti išsiųsta apie 10 Rusijos atstovų, įskaitant diplomatus.

Sankcijas ketinama koordinuoti su sąjungininkėmis Europoje, nurodo CNN.

Apie naują sankcijų Rusijai paketą JAV turi paskelbti ketvirtadienį. Teigiama, kad jos bus nukreiptos prieš žvalgybos darbuotojus ir vyriausybės atstovus, taip pat struktūras, susijusias su minėta kibernetine ataka.

Antradienį J. Bidenas telefonu kalbėdamasis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu įspėjo, kad JAV gins savo interesus, nurodė „Bloomberg“.

Tuo pačiu J. Bidenas pasiūlė surengti savo ir V. Putino susitikimą problemoms aptarti.

WSJ: Vašingtono draudimas investuoti į naujas Rusijos obligacijas gali įsigalioti birželį

Draudimas investuoti į naujus Rusijos valstybės skolinius vertybinius popierius, numatytas naujame JAV sankcijų Rusijai pakete, gali įsigalioti birželio 14 dieną, skelbia leidinys „Wall Street Journal“, remdamasis savais šaltiniais.

Tikimasi, jog naujas sankcijas Vašingtonas paskelbs ketvirtadienį.

Anot WSJ, JAV finansų institucijoms bus uždrausta dalyvauti pirminiuose Rusijos valstybinių obligacijų, išleidžiamų Finansų ministerijos, centrinio banko ar Nacionalinio gerovės fondo vardu, pasirašymuose.

Tačiau leidinys pažymi, jog apribojimai nebus taikomi antrinei suverenių skolinių vertybinių popierių rinkai.

Šiuo metu Rusijos valstybės skolai taikomas tik vienas sankcijų ribojimas – nuo 2019-ųjų rugpjūčio JAV investuotojai negali dalyvauti pirminiuose suverenių euroobligacijų aukcionuose. Praktiškai tai reiškia, jog Rusija negali tarptautinėje kapitalo rinkoje skolintis JAV doleriais, todėl pernai užsienyje platino tik eurais išreikštas obligacijas.

Ši žinia smogė Rusijos nacionalinei valiutai – ketvirtadienį ryte rublio kursas ženkliai krito tiek JAV dolerio, tiek ir euro atžvilgiu.