Be kitų bepiločių, jos gali padėti Kyjivui numušti ir dronus, kuriuos Rusijos Federacijos (RF) armija naudoja svarbiausiems Ukrainos infrastruktūros objektams atakuoti.

Trys neįvardyti Izraelio ir Ukrainos valdininkai „Axios“ papasakojo, kad Izraelio gynybos ministras Yoavas Galantas ir užsienio reikalų ministras Eli Cohenas dar vasario mėnesį priėmė sprendimą dėl tokių sistemų eksporto licencijų išdavimo.

Tai nutiko laikotarpiu, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu įsakė peržiūrėti Izraelio požiūrį į karą Ukrainoje, rašo portalas. Šis nurodymas buvo įvykdytas, tačiau jokių naujų sprendimų priimta nebuvo, teigia straipsnio autoriai, cituodami Izraelio valdininkus.

Vadovaujantis „Axios“ duomenimis, E. Cohenas Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį apie leidimų eksportuoti minėtąsias sistemas išdavimą informavo vasario mėnesio viduryje surengto vizito į Kyjivą metu.

Kaip teigiama straipsnyje, licencijas gavo dvi Izraelio įmonės: „Elbit“ ir „Rafael“.

Aukšto rango Izraelio pareigūnas pareiškė, kad viena iš priežasčių, paskatinusių Izraelį patvirtinti licencijas, yra noras pamatyti, kaip šios sistemos veikia prieš Irano dronus.

Pažymima, jog tai pirmas atvejis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, kai Izraelis patvirtina gynybos eksporto licencijas galimam ginkluotės pardavimui Ukrainai.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, prieš kelias dienas Izraelio ministras pirmininkas B. Netanyahu surengė pasitarimą karinės pagalbos Ukrainai klausimu.

Izraelis iki šiol teikė Ukrainą tik humanitarinę pagalbą, karinės – ne. Ukraina nuo karo pradžios ne kartą prašė Izraelio modernios oro gynybos sistemos „Iron Dome“, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo. Izraelis, be kita ko, baiminasi prarasti ginklų paslaptis. Tačiau neseniai premjeras Benyaminas Netanyahu pareiškė, kad svarsto suteikti Ukrainai ir karinę paramą.

Kovo 1 d. Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas per spaudos konferenciją Berlyne po derybų su kolege iš Vokietijos Annalena Baerbock sakė, kad Izraelis smerkia Rusijos agresijos karą ir padės Ukrainai, tačiau privalo nepamiršti, kad Rusijos Federacijoje gyvena šimtai tūkstančių žydų.

Izraelis „smerkia“ Rusijos agresiją prieš Ukrainą, sakė E. Cohenas. Drauge jis priminė, kad Izraelio „padėtis yra unikali“, nes Rusijoje gyvena 600 tūkst. žydų, tad šiuo požiūriu Izraelis skiriasi nuo kitų šalių. Izraelis laiko Rusiją „svarbia žaidėja mūsų regione“. Į visa tai atsižvelgdamas, Izraelis daro viską, ką gali, pabrėžė ministras.

E. Cohenas prisiminė neseną savo apsilankymą Kyjive ir pabrėžė, kad buvo pirmasis Izraelio ministras ir pirmasis šios Artimųjų Rytų šalies užsienio reikalų vadovas, atvykęs į Ukrainą ir pareiškęs solidarumą prasidėjus plataus masto karui.

„Izraelis yra Ukrainos ir jos žmonių pusėje nuo pirmosios šio karo dienos“ ir visiškai remia Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, sakė ministras. Be to, Izraelis yra pasirengęs gerokai padidinti humanitarinę pagalbą.

Ypač daug dėmesio E. Cohenas skyrė Irano temai. Jo teigimu, Iranas tapo ne tik regiono, bet ir Europos bei viso pasaulio problema. Irano ginklai Ukrainoje žudo civilius Europos gyventojus, tad dabar Ukrainos ir Izraelio žmonės susiduria su ta pačia grėsme. E. Cohenas paragino Vokietiją pripažinti Islamo revoliucijos sergėtojus teroristine organizacija.

Karas Ukrainoje atnešė Europai naujų iššūkių, sakė diplomatas. Izraelis gali būti patikimas Europos partneris bendradarbiaujant tiek energetikos, tiek aukštųjų technologijų gynybos sistemų srityje.

Pranešta, kad vasario 16 d. Kyjive Izraelio užsienio reikalų ministras E. Cohenas per bendrą spaudos konferenciją su kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba sakė, jog Izraelis padės Ukrainai sukurti išankstinio įspėjimo apie artėjančias raketas ir dronus sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją