Paskutinės dienos prezidento poste D. Trumpui itin sunkios, nuo jo nusisuko dauguma ištikimiausių sąjungininkų, skelbia „The Guardian“.

R. Giuliani atliko labai svarbų vaidmenį nesėkminguose D. Trumpo bandymuose užginčyti lapkritį vykusių rinkimų rezultatus teisme. Teisininkas dėjo didžiules pastangas, lankėsi neapsisprendusiose valstijoje, kur pergalę šventė Joe Bidenas, ir skleidė melagingus teiginius, esą, rinkimai buvo suklastoti.


Kaip skelbia „Washington Post“, D. Trumpo ir R. Giuliani santykiai dramatiškai atšalo. JAV prezidentas savo patarėjams nurodė nemokėti R. Giuliani priklausančio užmokesčio už paslaugas.

Prezidentą, kaip skelbiama, įžeidė R. Giuliani reikalavimas jam už dieną mokėti 20 tūkst. dolerių. Pats teisininkas šį faktą neigia, tačiau, panašu, kad reikalavimas turi rašytinę formą.

Rudy Giuliani

Baltųjų Rūmų pareigūnams netgi duotas nurodymas neatsiliepti į R. Giuliani skambučius.

Skelbiama, kad konfliktas su R. Giuliani – vienu iš ištikimiausių savo šalinininkų – kaip reikiant prisidėjo prie šiuo metu D. Trumpo jaučiamos izoliacijos ir jausmo, kad jį išdavė net artimiausia aplinka.

D. Trumpas labai nusivylęs, kad jo artimiausia aplinka nesugebėjo jo apginti po praeitą savaitę kilusio skandalo dėl jo šalinininkų įsiveržimo į Kapitolijų. Maža to, nemažai respublikonų teigiamai įvertino demokratų iniciatyvą inicijuoti D. Trumpo apkaltą (jau antrą jo karjeroje).

Tarp D. Trumpą išdavusių bendražygių – prezidento atstovė spaudai Kayleigh McEnany, jo žentas Jaredas Kushneris, personalo vadovas Markas Meadowsas, kuris buvo vienas iš tų, kurie kurstė D. Trumpo mąstymą, esą, rinkimai vyko neskaidriai.

„Prezidentas patiria nemenką spaudimą. Bendražygių nebeliko“, – „The Washington Post“ sakė vienas vyresnysis prezidento administracijos pareigūnas.

Rudy Giuliani

D. Trumpo atsisakymas mokėti R. Giuliani – dar vienas skaudus smūgis buvusiam valstybės kaltintojui. Teisininkas šiuo metu ir taip patiria didelį spaudimą dėl vaidmens kurstant D. Trumpo šalinininkus šturmuoti Kapitolijaus pastatą.

Kreipdamasis į D. Trumpo palaikymui skirto mitingo „Save America“ dalyvius R. Giuliani kalbėjo: „Esu pasiryžęs rizikuoti savo reputacija, prezidentas taip pat pasiryžęs rizikuoti savo reputacija, bet mes rasime ir demaskuosime nusikalstamą veiklą. Tebūnie teismas – mūsų kova“.


Šiuo metu maištą Kapitolijuje tiria Vašingtono miesto prokuroro pareigas einantis Michaelas Sherwinas. Jo teigimu, pareigūnų akiratyje – daug dalyvių. Tarp jų ir tie, kurie inicijavo Kapitolijaus invaziją, o tarp tokių asmenų gali būti minimas ir D. Trumpas bei R. Giuliani.

Per pastarąją savaitę D. Trumpas sulaukė ne vieno skaudaus smūgio: atsistatydino nemažai kabineto narių, korporacijos nutraukė ryšius su D. Trumpo organizacija, o JAV profesionalių golfo žaidėjų asociacija atšaukė susitarimą ateinančiais metais netoliese D. Trumpo Naujojo Džersio golfo aikštyno rengti pasaulio čempionatą. Prezidento ilgametis bankas „Deutsche“ pareiškė nebenorintis matyti jo kaip savo kliento.

Šiuo metu D. Trumpas jaučiasi kaip niekada izoliuotas. Baltieji Rūmai ištuštėję, o tie, kurie visgi ateina į darbą, iš tolo aplenkia Ovalųjį kabinetą, rašo „The Guardian“.