„Spiegel“ iš esmės patvirtino „Novaja gazeta“ pateiktą informaciją: vokiečių leidinio duomenimis, Baltarusijos valdžia Bruzgiuose esantiems irakiečiams ir sirams nurodo rinktis – arba naujas bandymas kirsti sieną, arba deportacija į tėvynę. Migrantams duotos vos kelios dienos prasiveržti į Lenkiją.

Leidinio pašnekovai aiškina, kad Bruzgiuose esanti stovykla jau artimiausiomis dienomis gali būti uždaryta. Jie taip pat papasakojo apie savo pokalbius su Baltarusijos saugumo pareigūnais, kurie migrantams daromą spaudimą Baltarusijos valstybės propagandos dvasia aiškina ES finansavimo stovyklai stoka.

Į Erbilį sugrįžęs kurdas pažymi, kad tik dalis jo bendrapiliečių Baltarusiją paliko savo noru. Praėjusį penktadienį vyko kurdų gaudynės: jie buvo sulaikomi išnuomotuose butuose arba tiesiog gatvėje, o tada nugabenti į Minsko nacionalinį oro uostą ir išsiųsti į tėvynę.

Oro uoste, kaip „Spiegel“ pasakojo migrantai, jiems duodama tik vandens. Kai kurie žmonės maisto negavę būna net keletą dienų.

„Novaja gazeta“ rašo, kad Abu Omaru prisistatęs vyriškis pasakojo, kad į sirų stovyklą atėjo du žmonės – vienas jų vilkėjo karinę uniformą, kitas dėvėjo civilius drabužius. Jo teigimu, vyriškiai pabėgėliams pasakė, kad šie per tris dienas turi prasiveržti į Lenkiją, ir patikino, kad Baltarusijos pasieniečiai užtikrins jiems laisvą išėjimą. Migrantams nurodyta, kad priešingu atveju jie bus išvežti į Minską ir deportuoti į tėvynę Siriją.

Leidinio „Novaja gazeta“ pašnekovo teigimu, dabar prie Gardino pasienio punkto tebėra apie 1400 pabėgėlių, dauguma jų – iš kurdiškų Irako ir Sirijos regionų. Taip pat yra 150 arabų: iš jų 53 asmenys – sirai iš Idlibo, paskutinio Basharo al-Assado nekontroliuojamo Sirijos regiono.

Po šio dviejų vyriškių vizito į pabėgėlių stovyklą atvyko valstybinio televizijos kanalo „Belarus-1“ filmavimo komanda. Ji nufilmavo „spontanišką“ pabėgėlių protestą su kreipimusi į popiežių.

Labai nedaug migrantų mano, kad Baltarusijoje jiems bus suteiktas prieglobstis, be to, jie baiminasi deportacijos. Vienas iš migrantų, nusprendęs kreiptis į Irako ambasadą, kad galėtų išskristi į tėvynę, pasakojo, jog taip pasielgė, nes bandyti kirsti sieną žiemą yra pernelyg rizikinga.

Irako oro bendrovės „Iraqi Airways“ lėktuvu šeštadienį iš Minsko į Arbilį Irako šiaurėje išskrido daugiau kaip 400 migrantų, pranešė Minsko oro uostas. Tačiau, pagal „Spiegel“ informaciją, ne visi jie namo grįžta savo noru.

Anksčiau oro uosto spaudos tarnyba pranešė, kad į „Iraqi Airways“ išvežamąjį reisą Minskas–Arbilis buvo užregistruota 419 keleivių (415 suaugusieji ir keturi vaikai iki dvejų metų).

Tūkstančiai migrantų iš Vidurinių Rytų, įskaitant daug Irako autonominio Kurdistano regiono gyventojų, praeitą mėnesį buvo įstrigę stovykloje prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Jų pastangos neteisėtai patekti į Europos Sąjungos teritoriją kursto įtampą tarp Vakarų šalių ir Baltarusijos bei ją remiančios Rusijos.

Vakarų šalys kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę dirbtinai kurstant šią krizę ir organizuojant migrantų srautus. Šie Minsko veiksmai smerkiami kaip hibridinė agresija, keršijant už ES sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Remiantis EK duomenimis, šiemet į ES per Baltarusiją atvyko beveik 8 tūkst. migrantų.

Tačiau Lietuva, Lenkija ir Latvija sugriežtino savo sienų apsaugą, pasienyje dislokavo kariuomenę ir nuteisė pjaunančios vielos užtvaras, kad sustabdytų iš Baltarusijos nelegaliai sieną kertančius migrantus.

Lenkija ėmėsi griežčiausių priemonių migrantams sustabdyti. Ji kriminalizavo neteisėtą sienos kirtimą ir pasienio regione įvedė nepaprastąją padėtį, sutelkė tūkstančius policininkų ir karių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)