Teherano atsisakymas leisti Vienoje įsikūrusiai Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) pakeisti šiuos įrenginius buvo trikdis siekiant pažangos derybose su pasaulio valstybėmis dėl 2015 metų Irano branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Irano teigimu, kameros buvo sugadintos per birželį įvykusį incidentą, dėl kurio jis kaltina Izraelį.

„Rodydamas geros valios ženklą Iranas leidžia TATENA įrengti naujas kameras, pakeisiančias tas, kurios buvo sugadintos per sabotažo operaciją“ prieš Karadžo branduolinį objektą, pranešė naujienų agentūra „Nour“. Ši agentūra laikoma artima Irano nacionalinei saugumo tarybai.

„Tai yra Irano savanoriškas veiksmas, siekiant užbaigti nesusipratimus santykiuose su TATENA“, – nurodoma pranešime.

„Pasibaigus kamerų saugumo tyrimui, o agentūrai nusprendus pasmerkti sabotažą TASA komplekse ir sutikus, kad Irano ekspertai atliktų kamerų techninę apžiūrą prieš jų įrengimą, Iranas davė leidimą agentūrai pakeisti sugadintas kameras naujomis“, – sakoma jame.

Šią naujieną pranešė ir kitos Irano naujienų agentūros.

Iranas kaltina savo nesutaikomą priešininką Izraelį birželio 23 dieną įvykdžius „sabotažo“ aktą Karadžo centrifugų komponentų gamybos ceche.

Tuo metu jis pranešė užkardęs išpuolį pastate, tačiau daugiau informacijos apie incidentą nepateikė.

Iki trečiadienio Iranas atmesdavo TATENA prašymus leisti pakeisti kameras.

Praėjusį ketvirtadienį Ženevoje prasidėjo derybos, siekiant atgaivinti 2015 metų sutartį tarp Irano ir galingųjų šalių, atsidūrusią prie žlugimo slenksčio 20108 metais, kai iš susitarimo Jungtines Valstijas išvedė tuometis rezidentas Donaldas Trumpas.

Iranas teigia norįs plėtoti tik civilius branduolinius pajėgumus, bet Vakarų valstybės pažymi, kad šiitiškos respublikos sukauptos prisodrinto urano atsargos gerokai didesnės nei reikia tokiems tikslams ir kad jos gali būti panaudotos atominiam arsenalui kurti.