P. Porošenka, vienas turtingiausių šalies žmonių, saldumynų imperijos „Roshen“ savininkas, nuo gruodžio pabaigos yra išvykęs iš Ukrainos. Anksčiau jis pranešė, kad į Kijevą atvyks sausio 17 dieną „Wizz Air“ reisu iš Varšuvos. Tą pačią dieną numatytas Kijevo Pečerskio rajono teismo posėdis, kuriame bus svarstomas buvusio prezidento suėmimo klausimas.

Ukrainos teismas nurodė įšaldyti P. Porošenkos lėšas, vykstant tyrimui dėl įtariamos valstybės išdavystės. Prokurorai įtaria P. Porošenką Rusijos remiamų separatistų finansavimu Rytų Ukrainoje 2014–2015 metais, perkant anglis iš Donbaso. Byla pradėta pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius „Terorizmo finansavimas“, „Išdavystė“ ir „Teroristinės organizacijos sukūrimas“. P. Porošenkai gresia laisvės atėmimas iki 15 metų su turto konfiskavimu arba be jo.

P. Porošenka šiuos kaltinimus neigia.

Per trumpą spaudos konferenciją Varšuvoje sekmadienį P. Porošenka pareiškė neatmetantis galimybės, jog lėktuvas, kuriuos jis skris pirmadienį, gali būti nutupdytas ne planuojamame Kijevo Žulianų oro uoste, o kokiame kitame. Savo ruožtu jo šalininkai paskelbė, jog jei tai taip nutiktų, prie prezidento Volodymyro Zelenskio biuro Kijeve bus surengta protesto akcija.

Anksčiau P. Porošenka buvo privestas parduoti du televizijos kanalus, šaliai priėmus vadinamąjį „deoligarchizacijos įstatymą“. Šiame V. Zelenskio iniciatyva pernai priimtame įstatyme oligarchams priskiriami asmenys, kuriems priklauso didelės finansinės lėšos ir žiniasklaidos priemonės. Pagal įstatymą, oligarchai yra registruojami specialiame registre.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)