Kai teigia analitikas ir bepiločių bei robotizuotų karinių sistemų ekspertas iš Karinių ir jūrinių tyrimų centro Samuelis Bendettas, dalis dronų buvo numušti 2022 metais, o likusieji dabar atlieka tik žvalgybines misijas.

„Iš esmės dronai, tokie kaip TB2, šauniai darbuojasi be sudėtingų oro ir elektroninių gynybos priemonių. Kaip gana lėti ir gana žemai skrendantys bepiločiai jie dažnai tampa gerai organizuotų oro gynybos sistemų taikiniais, matėme tai Libijoje ir Kalnų Karabache“, – teigia S. Bendettas.

Eksperto teigimu, karo pradžioje Rusija buvo labai pažeidžiama „Bayraktar“ atakų, tačiau, bėgant laikui, prisitaikė ir išmoko su jais kovoti. Okupantai įvaldė elektroninės gynybos priemones ir patobulino savo priešraketinę gynybą.

„Vos tik rusų kariai susikaupė, pradėjo numušinėti TB2“, – pridūrė ekspertas.

Praeitais metais Ukraina skelbė, kad nuo karo su Rusija pradžios gavo penkiasdešimt dronų „Bayraktar TB2“, bet 2022 metų pabaigoje mūšio lauke jų praktiškai nebebuvo likę.

S. Bendettas sako, kad atakoms „Bayraktar“ bepiločiai bent kol kas nenaudojami, tačiau puikiai tinka žvalgybos misijoms. Anot analitiko, Ukrainos pajėgos bepiločiams naudoja „pažangią optiką ir jutiklius“, o tai padeda į puolimą nukreipti kitus bepiločius, pasiliekant už rusų oro ir priešraketinės gynybos sistemų ribų.

Gegužės pradžioje skelbta, kad vieną „Bayraktar“ droną, siekdamos išvengti nepageidaujamų padarinių, virš Kyjivo numušė pačių ukrainiečių oro pajėgos, nes šis prarado kontrolę.

„Gaila, tačiau tai technika, ir tokių atvejų pasitaiko“, – skelbta tada.

Šių metų pradžioje skelbta, jog Ukrainoje ruošiamasi statyti dronų „Bayraktar TB2“ gamyklą. Esą jau sudaryta visa teisinė bazė ir parengtas būsimos įmonės projektas.

Teigta, kad Turkijos bendrovė „Bayakar Defense“ planuoja per dvejus metus Ukrainoje baigti statyti savo įmonę. Joje būtų gaminami „Bayraktar TB2“ ir kitų tipų bepiločiai orlaiviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)