Leidinys atkreipia dėmesį, kad rugpjūčio 7 d. rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte“ buvo paskelbta nuotrauka, kurioje – gedulingas stendas su 44-ių šios brigados karių ir karininkų nuotraukomis.

„Radio Svoboda“ pavyko patvirtinti daugumos šių karių žūtį ir netgi pasikalbėti su nuotraukos autoriumi – iš Chabarovsko krašto kilusiu karo mediku Aleksejumi Astašovu. „Stendo nuotraukose pavaizduotas dešimtadalis visų žuvusiųjų šios brigados narių (iki „specialiosios karinės operacijos“), o jos pačios praktiškai jau nebėra“, – savo įraše teigia medikas. Rugpjūčio 8 d. jo įrašas kartu su nuotrauka buvo pašalintas.

Savo susirašinėjimuose su žurnalistais A. Astašovas paaiškino, kad nuotrauka padaryta karinio dalinio Nr. 51460 klubo vestibiulyje. Dalinys įsikūręs kariniame miestelyje, esančiame Kniaz Volkonskojės kaime, už 20 km nuo Chabarovsko, kuriame ir dislokuotas 64-oji atskiroji motorizuotoji šaulių brigada. Anot A. Astašovo, į karą buvo išsiųsta apie 1 500 šios brigados narių.

Kaip teigia A. Astašovas, į stendą dedamos tik nuotraukos tų karių ir karininkų, kurie po mirties buvo apdovanoti valstybiniu Narsumo ordinu. Karo medikas skaičiuoja, kad iš viso žuvo ne mažiau kaip keli šimtai okupantų, priklaususių 64-ajai brigadai.

Karo ekspertas Michaelas Kofmanas anksčiau pažymėjo, kad kiekvienam žuvusiam Rusijos armijos kariui tenka apie 3,5 sužeistojo.

Vadinasi, remiantis tokia analogija, 64-oji brigada turėjo netekti daugiau nei 600 karių. Be to, pasak A. Astašovo, mažiausiai šimtas karių atsisakė eiti į karą ir nutraukė savo sutartis.

Sprendžiant iš 44-ių stende pavaizduotų karių mirčių datų, pusė jų žuvo vasario ir kovo mėnesiais, t.y., dar iki tol, kai Rusijos armija buvo priversta trauktis iš Bučos ir kitų Kyjivo srityje įsikūrusių miestų.

Po to šis dalinys buvo permestas į Charkivo sritį, Iziumo kryptimi, kur ir toliau patyrė nuostolių. Balandžio 25 d., remiantis stende nurodytomis mirčių datomis, žuvo iš karto septyni 64-osios brigados nariai. Būtent tą dieną, kaip teigiama Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime, rusų kariai „bandė surengti puolimo operacijas“ Iziumo–Barvinkovės ir Iziumo–Slovjansko kryptimis.

„Radio Svoboda“ pavyko patvirtinti 30-ies iš 44-ių stende minimų okupantų mirtis.

Gedulingame stende nurodytų dalies okupantų žūties faktą patvirtina nuotraukos iš Chabarovsko kapinių: jose, pavyzdžiui, matyti kapralų Jevgenijaus Gordijevskio ir Eduardo Kaplunkovo kapai.

„Kai brigados nuostoliai, įskaitant žuvusiuosius, sužeistuosius ir paliktuosius, priartėja prie 1 tūkst. žmonių, vadovybė galėtų ją išformuoti. Bet to nebus su 64-ąją brigada, kuriai Vladimiras Putinas, nepaisydamas kaltinimų karo nusikaltimais, suteikė garbingą „gvardijos“ pavadinimą“, – rašoma „Radio Svoboda“ tyrime.

Kovo pabaigoje – balandžio pradžioje Ukrainos kariai išlaisvino Kyjivo regioną iš Rusijos okupacijos. Išlaisvintų miestų gatvėse, ypač Bučoje, aptikta nužudytų civilių gyventojų kūnų.

Rusijos pareigūnai ir propagandistai kadrus iš Bučos pavadino suklastotais. Visgi kosmoso technologijų giganto „Maxar“ užfiksuotos palydovinės nuotraukos atskleidžia, kad lavonai gatvėse atsirado okupacijos metu.

Balandžio pabaigoje Ukrainos Generalinė prokuratūra įvardijo 10 Rusijos karių, dalyvavusių žiaurumuose Bučoje: paskelbtos ne tik jų pavardės, bet ir nuotraukos.

Liepos 29 d. Ukrainos saugumo tarnyba nustatė dar keturis rusų karius, kurie įtariami Bučoje vykdę žiaurius nusikaltimus.

Tuo metu Karinių tyrimų institutas (ISW) skelbia, kad 64-oji Rusijos Federacijos atskirosios motorizuotosios šaulių brigada iš Chabarovsko krašto galimai buvo likviduota paties Kremliaus sprendimu.

Analitikai mano, kad Rusijos Federacijos karinei prokuratūrai pateikti ir „Bellingcat“ ir „Insider“ patikrinti skundai patvirtina atvejus, kai šauktiniai prievarta ar apgaule buvo verčiami užimti karines pozicijas.

Rusijos karių šeimos neturi galimybės gauti visą reikiamą informaciją, kariai negauna pilnavertiško maitinimo ir sveikatos priežiūros. Kai kuriose ataskaitose nurodoma, kad Rusijos karo vadai kariams davė nurodymų šturmuoti be amunicijos ir nepranešė artimiesiems apie jų žūtį.

Taip pat yra ir okupuotų Luhansko ir Donecko sričių gyventojų skundų, jie kaltina rusus grobstymu, įsibrovimu ir karinės technikos naudojimu civilinei infrastruktūrai naikinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)