D. Trumpas uždraudė amerikiečiams valdyti akcijų 31 Kinijos bendrovėje, kurios, kaip įtariama, yra susijusios su Kinijos kariuomene ir saugumo aparatu.

Sąrašui priklausė didelės telekomunikacijų, statybų ir technologijų bendrovės, kaip „China Mobile“, „China Telecom“, „Hikvision“ ir „China Railway Construction Corp“.

Tai buvo viena iš Baltųjų rūmų priemonių, skirtų suvaldyti šios Azijos milžinės stiprėjimą. Dėl jų itin pablogėjo dvišaliai Vašingtono ir Pekino santykiai.

J. Bidenui paskelbus naują įsakymą, Iždo departamentas pateiks sąrašą bendrovių, kurioms bus skirtos piniginės baudos dėl jų sąsajų su Kinijos gynybos ir žvalgybos technologijų sektoriais, skelbė portalas „Bloomberg News“, necituodamas jokių šaltinių. Prezidentas, kaip skelbiama, pasirašys atitinkamą įsakymą jau šią savaitę.

Anksčiau sankcijos ir jų taikiniai buvo nustatomi pagal Kongreso nurodymu atliktą Gynybos departamento ataskaitą.

Apie peržiūrą skelbiama po to, kai dvi Kinijos kompanijos sėkmingai užginčijo įsakymą teisme ir J. Bidenui pareiškus, kad reikia užtikrinti, jog jis būtų teisiškai nepralaidus ir tvarus.

Nors J. Bideno administracija pažadėjo palaikyti diplomatiškesnius santykius su Kinija po D. Trumpo kadencijos, jis teigė besilaikysiąs griežtos pozicijos keletu klausimų, įskaitant gynybą ir technologijas.

Manoma, kad po peržiūros sąrašas daugiausia išliks toks pat, o Iždo departamento Užsienio lėšų kontrolės biuras, pasikonsultavęs su Gynybos ir Valstybės departamentais, sąrašą papildys naujomis bendrovėmis.

Griežtas požiūris į Kiniją ant Kapitolijaus kalvos sulaukia reto abiejų partijų palaikymo. Įstatymų leidėjai yra pasiryžę apriboti didėjančią šios šalies įtaką.

Respublikonų senatoriai Tomas Cottonas ir Marco Rubio kartu su demokratais Gary'iu Petersu ir Marku Kelly'iu anksčiau šią savaitę parašė dvipartinį laišką, kuriame paragino prezidento administraciją paskelbti naują bendrovių sąrašą.

„JAV vyriausybė turi toliau elgtis drąsiai, siekiant užkirsti kelią Kinijos komunistų partijos ekonominiam plėšrumui mūsų pramonės atžvilgiu“, – laiške teigė jie.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)