Stebėtojai neatmeta, jog 82 metų A. Bouteflika gali žengti šį žingsnį, reaguodamas į raginimus, kad būtina išvengti konstitucinio vakuumo.

Praėjusią savaitę Alžyro gynybos ministro pavaduotojas, armijos štabo viršininkas generolas Ahmedas Gaidas Salahas paragino taikyti konstitucijos 102-ąjį straipsnį, kuriame numatoma, jog sunkios ir ilgos prezidento ligos atveju parlamento pirmininkas skiriamas laikinuoju valstybės vadovu, o paskui surengiami pirmalaikiai prezidento rinkimai.

„Ieškant išeities iš krizės reikia priimti sprendimą, kuris leistų patenkinti visus teisėtus alžyriečių tautos reikalavimus, garantuoti konstitucijos laikymąsi ir valstybės suvereniteto perimamumą. Šį sprendimą apibrėžia konstitucijos 102-asis straipsnis“, - pareiškė generolas.

Konstitucinis teismas, kuris yra vienintelė institucija, galinti paskelbti prezidentą neveiksniu, taip ir neatsakė į generalinio štabo viršininko raginimą, nors planavo susirinkti į skubų posėdį.

Alžyre nuo vasario 22 d. nesiliauja masinės protesto akcijos prieš šalies prezidento A. Bouteflikos įgaliojimų pratęsimą. Opozicijos ir aktyvistų nuomone, pastaraisiais metais svarbiausius šaliai sprendimus priima ne pats A. Bouteflika, o jo aplinka, suinteresuota pratęsti dabartinės politinės sistemos egzistavimą. 2013 metų balandį A. Bouteflika patyrė sunkų insultą, jo sveikatos būklė smarkiai pablogėjo, jis retai rodosi viešumoje, daug laiko praleidžia užsienio klinikose. Nuo to laiko politikas naudojasi neįgaliojo vežimėliu.

Kovo 11 d. A. Bouteflika, einantis valstybės vadovo pareigas nuo 1999 metų, kreipimesi į tautą paskelbė atsisakąs balotiruotis penktajai kadencijai, taip pat pranešė, kad balandžio 18 d. turėję įvykti prezidento rinkimai atidedami ir kad pradedamas pasiruošimas nacionalinei konferencijai, kuri turi parengti naujos šalies konstitucijos projektą. Naujo valstybės vadovo rinkimų data, pareiškė jis, bus paskelbta jau įgyvendinus reformas ir per referendumą priėmus naują šalies pagrindinį įstatymą.

Bet opozicija atmetė dialogą su valdžia ir atsisakė dalyvauti nacionalinėje konferencijoje. Valdančiojo režimo priešininkai pareiškė ketiną tęsti manifestacijas ir reikalauti, kad A. Bouteflika ir jo aplinka tučtuojau pasitrauktų, o ne laukti 10-12 mėnesių, kol bus priimta nauja konstitucija ir surengti naujo prezidento rinkimai.