„Kremlius nieko nemano apie tai“, – į žurnalistų prašymą pakomentuoti pranešimus apie buvusio Čukotkos gubernatoriaus, kaip manoma, palaikančio gerus santykius su Vladimiru Putinu, sprendimą atsakė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Verslininkas gauna Izraelio pilietybę. Ir kas? Tai jo teisė“, – apie žydų kilmės R. Abramovičių kalbėjo D. Peskovas.

Anot Izraelio televizijos „Channel 10“, Rusijoje keletą dienų praleidęs R. Abramovičius privačiu lėktuvu išskrido į Tel Avivą ir įgijo Izraelio tapatybės kortelę.

Naujienų agentūrai AFP kreipusis į Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biurą, atstovai šio pranešimo nei patvirtino, nei paneigė. Tuo tarpu oligarcho atstovas atsisakė komentuoti situaciją ir nurodė, kad tai yra jo asmeninis reikalas.

Izraelio sugrįžimo įstatymas kiekvienam žydui, jo vaikams ar anūkams suteikia teisę paprašius gauti šalies pilietybę.

R. Abramovičiui artimi šaltiniai anksčiau šį mėnesį sakė Rusijos ir pasaulio žiniasklaidai, kad verslininko JK viza pasibaigė, o naujo dokumento išdavimas trunka ilgiau nei paprastai.

Savaitraščio „The Sunday Times“ duomenimis, 51-ių R. Abramovičiaus turto vertė siekia 9,3 mlrd. svarų (10,7 mlrd. eurų). 2003-aisiais jis nupirko futbolo klubą „Chelsea“.

Informacija apie problemas su jo vizos pratęsimu pasirodė britų parlamentarams paskatinus vyriausybę pažaboti nešvarius Rusijos pinigus, tekančius per Londoną. Jie taip pat paragino tarptautinę bendruomenę šalinti dabartinių sankcijų Rusijos prezidentui V. Putinui artimiems oligarchams spragas.

Nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų R. Abramovičius ėjo Čukotkos srities gubernatoriaus pareigas ir skyrė šio atokaus Rusijos regiono vystymui milijonus JAV dolerių.

V. Putinas ne kartą ragino magnatą ir toliau dirbti gubernatoriaus poste, tačiau šis jau buvo pradėjęs gyventi ir Rusijoje, ir Britanijoje.

2005-aisiais R. Abramovičius pardavė naftos bendrovės „Sibneft“ kontrolinį akcijų paketą valstybiniam koncernui „Gazprom“ už 13 mlrd. JAV dolerių (11,2 mlrd. eurų).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)