Daugybė aktyvistų ragina į politinio neapibrėžtumo padėtį patekusios Afrikos valstybės prezidentą taikiai trauktis iš savo pareigų ir surengti šalyje laisvus bei teisingus rinkimus.

Kaip pranešama, R. Mugabe su žmona laikomi kariškių žinioje, o apie neseniai atleistą Zimbabvės viceprezidentą Emmersoną Mnangagwą, kuris praėjusią savaitę pabėgo į užsienį, kol kas nėra jokių žinių.

Zimbabvės sostinės Hararės gatvėse tebepatruliuoja kariuomenė. Pietų Afrikos regiono pareigūnai kaimyninėje Botsvanoje surengė susitikimą tai krizei aptarti, be to Pietų Afrikos Respublikos pareigūnai atvyko į Hararę derybų su kariuomene ir R. Mugabe.

Daugiau kaip 100 pilietinės visuomenės grupių bendru pareiškimu paragino seniausią pasaulyje valstybės vadovą R. Mugabe taikiai pasitraukti iš pareigų ir paprašė kariuomenės nedelsiant atkurti tvarką ir pagarbą Konstitucijai. Bendrame konfesijų pareiškime taip pat prašoma išlaikyti ramybę.

2014 metais iš pareigų atleista Zimbabvės viceprezidentė Joice Mujuru paragino po pereinamojo laikotarpio, atsižvelgiant į įvairias bendruomenes, surengti „laisvus, teisingus ir patikimus rinkimus“. Pasak jos, taika įmanoma tik „esant maksimaliam susilaikymui“. Žurnalistams buvusi viceprezidentė sakė, kad ją padrąsino iki šiol duoti kariškių pažadai smerkti smurtą ir skatinti taiką.

Tuo tarpu vienas pastorius, kurio pernai pradėta socialinių tinklų kampanija#ThisFlag išprovokavo didžiausius per pastarąjį dešimtmetį antivyriausybinius protestus, paragino piliečius „sukilti dėl taikos“.

„Ar turėtume tiesiog sėdėti ir laukti, ar bent jau būti dalimi šio pereinamojo proceso?“ – klausė Evanas Mawarire, ragindamas piliečius nelaukti, kol regiono lyderiai susitars dėl kito etapo.

Karinio valdymo įvedimas atnešė į šalį šiek tiek šviežio oro: Zimbabvės gyventojai gavo laisvių, kokių neturėjo daugybę metų.

Šalies gyventojams pagaliau nereikia taikstytis su kyšių reikalaujančiais policijos pareigūnais, kurie iki šiol užtverdavo kelius kas keli kilometrai.

Keliuose, vedančiuose į Hararės centrą, patruliuojantys kariai vairuotojus pasitinka su šypsena, ramiai apieško jų automobilius ir palinki saugios kelionės.

Gatvėse vėl ramiai dirba prekiautojai, kuriems R. Mugabe buvo uždraudęs užsiimti savo veikla, o policija nuolat tikrindavo jų darbo vietas. Profesinės sąjungos paragino žmones grįžti prie savo darbų.

„Situacija yra gana gera, nes dabar jie grįžta į savo tarnybas“, – sakė Hararėje gyvenantis Clintonas Mandioperas.

Žmogaus teisių grupės, šalyje tvyrant suirutei, paragino gerbti teises.

Pasirodžius spėlionėms dėl Zimbabvės pirmosios ponios Grace Mugabe (buvimo vietos, Namibijos laikraštis „New Era“ pranešė, kad šalies Užsienio reikalų ministerija paneigė, jog R. Mugabe žmona yra toje šalyje.

JAV ambasada paragino savo piliečius, esančius Zimbabvėje, „apriboti nereikalingą judėjimą“, nes šalyje vis dar tvyro politinis neapibrėžtumas. Didžiosios Britanijos vyriausybė taip pat kreipėsi į savo piliečius prašydama vengti didelių susibūrimų ir bet kokių demonstracijų.