Per istorinius rinkimus šiai pietinei Afrikos valstybei buvęs R. Mugabe sąjungininkas prezidentas Emmersonas Mnangagwa iš valdančiosios partijos ZANU-PF grumiasi su opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) kandidatu Nelsonu Chamisa.

„Tiesiog privalau tai padaryti. Turiu pamatyti geresnę Zimbabvę savo vaikams. Gyvenimas buvo sunkus“, – naujienų agentūrai AFP sakė 28 metų bedarbis Tawanda Petru, balsavęs neturtingame sostinės Hararės rajone Mbarėje.

94 metų R. Mugabe, lapkritį nuverstas kariškių, balsavimo išvakarėse netikėtai įsikišo ir paragino rinkėjus nuversti ZANU-PF.

Zimbabvė pernai buvo atsidūrusi pasaulio dėmesio centre, kai šalies generolai perėmė kontrolę šalyje ir atvedė į valdžią E. Mnangagwą. Šių priemonių buvo imtasi, kai R. Mugabe esą pamėgino užsitikrinti, jog jo žmona Grace taptų jo įpėdine.

75 metų E. Mnangagwa, žadantis naują pradžią šaliai, nors ir priklauso ZANU-PF elitui, laikomas favoritu ir yra palaikomas kariškių, valstybinės žiniasklaidos bei valdančiosios partijos, kontroliuojančios vyriausybės išteklius.

Tačiau 40-metis N. Chamisa, 40, stipriai pasirodęs per rinkimų kampaniją, tikisi patraukti į savo pusę jaunimą, galintį nubalsuoti už pokyčius.

Šie rinkimai Zimbabvei yra pirmieji be R. Mugabe, atvedusio ZANU-PF į valdžią 1980-aisiais, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos. Šis lyderis šaliai vadovavo 37 metus.

Sekmadienį kalbėdamas savo didelėje viloje sostinėje Hararėje R. Mugabe išreiškė viltį, kad rinkimai „nuvers karinę valdymo formą“.

„Negaliu balsuoti už tuos, kas mane kankino“, – pridūrė R. Mugabe, o šiuos jo žodžius buvo galima suprasti kaip žinią, kad jis gali balsuoti už MDC.

Sąžiningas balsavimas?

Prieš rinkimus smarkiai padidėjus politinei įtampai E. Mnangagwa pareiškė, kad R. Mugabe žodžiai įrodo, jog N. Chamisa yra susimokęs su nuverstu lyderiu.

Tačiau N. Chamisa atsakė: „Neturiu nieko bendra su tuo, ką prezidentas Mugabe norėtų pasakyti kaip rinkėjas. Jis yra pilietis.“

Valdant R. Mugabe rinkimai būdavo temdomi sukčiavimo, neretai – ir žmonių gyvybių pareikalaudavusio smurto, o per šių metų kampaniją skambėjo kaltinimai, kad rezultatai bus suklastoti.

MDC ne kartą reiškė nepasitenkinimą dėl esą netinkamai sudarytų rinkėjų sąrašų, aplaidaus balsalapių tvarkymo, rinkėjų bauginimo, Zimbabvės rinkimų komisijos (ZEC) šališkumo ir valdančiosios partijos vykdomo maisto produktų dalijimo.

Vis dėlto šių metų kampanija buvo gana laisva ir rami.

„Po daugelio metų letargo 2017 metų lapkričio įvykiai suteikė Zimbabvei galimybę vėl svajoti, – per valstybinį radiją sekmadienį sakė E. Mnangagwa. – Kaip visada sakėme, šie rinkimai bus laisvi, be smurto ir patikimi.“

Nevyriausybinio analitinio centro „Afrobarometer“ atlikta 2 400 žmonių apklausa rodo, kad E. Mnangagwą remia 40 proc. rinkėjų, N. Chamisą – 37 proc., o apie 20 proc. dar nėra apsisprendę.

E. Mnangagwa, kaltinamas prisidėjęs prie rinkimų smurto ir balsų klastojimo valdant R. Mugabe, pakvietė tarptautinių stebėtojų, įskaitant grupę iš Europos Sąjungos, kurios atstovams anksčiau nebūdavo leidžiama vykdyti priežiūros.

ES stebėtojai savo preliminarias išvadas paskelbs vėliau šią savaitę.

Siekia pritraukti investicijų

Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas balsavimo išvakarėse perspėjo apie įtariamą bauginimą ir grasinimus griebtis smurto, bet pridūrė, kad šalyje vykę atviri mitingai ir taikios demonstracijos yra vilties teikiantis ženklas.

Nauja vyriausybė turės spręsti didžiulio nedarbo problemą ir gaivinti ekonomiką, nustekentą R. Mugabe įvykdyto baltaodžiams priklausiusių ūkių nusavinimo, žemės ūkio griūties, hiperinfliacijos ir investuotojų pasitraukimo.

Anksčiau gerai veikusios sveikatos apsaugos ir švietimo sistemos dabar yra pakrikusios, o milijonai gyventojų išvyko į užsienį ieškoti darbo.

Tikėtina gyvenimo trukmė tik neseniai pakilo iki 61 metų ir pasiekė 1985 metais fiksuotą lygį.

„Valdančioji partija ZANU-PF turi sudaryti laisvų ir sąžiningų rinkimų įspūdį, kad pritrauktų naujų užsienio investicijų“, – pažymėjo Londone įsikūrusi verslo rizikos konsultacinė įmonė „EXX Africa“.

„Tačiau išlieka didelių nuogąstavimų dėl balsavimo patikimumo“, – sakoma jos pranešime.

5,6 mln. rinkėjų turinčioje šalyje prezidento, parlamento ir vietos valdžios rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti iki rugpjūčio 4 dienos.

Jeigu per prezidento rinkimus nė vienas kandidatas nesurinks mažiausiai 50 balsų, antrasis rinkimų ratas turėtų būti surengtas rugsėjo 8 dieną.