Savamokslis inžinierius Peteris Madsenas kaltinamas nužudęs reporterę Kim Wall, sukapojęs jos palaikus ir išmetęs juos į jūrą. Įtariamasis pasirodė teisme, jo sulaikymas pratęstas iki spalio 31 dienos.

Ši byla prikaustė pasaulio dėmesį. 30-metė Kim Wall dingo rugpjūčio 10 dieną, nuvykusi į P. Madseno laivą paimti iš išradėjo interviu. Rugpjūčio 21 dieną Kiogės įlankoje prie Kopenhagos buvo rastas šios moters liemuo.

46 metų P. Madsenas tikina, kad laive įvyko nelaimingas atsitikimas – esą žurnalistei ant galvos užkrito 70 kg sveriantis liuko dangtis ir ją užmušė. Įtariamasis teigė, kad ištiktas panikos jis išmetė moters kūną už borto, tačiau tvirtino, kad tuomet lavonas buvo su galva.

Tačiau prokurorai laikosi nuomonės, kad P. Madsenas moters kūną supjaustė dalimis ir tada išmetė į jūrą.

Peteris Madsenas

Prokuroras Jakobas Buch-Jepsenas antradienį teismui sakė, kad P. Madseno dirbtuvėse rastame kompiuterio diske aptikta vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip moterys yra kankinamos, deginamos, joms nupjaunamos galvos.

„Tas diskas ne mano“, – tikino P. Madsenas ir sakė, kad į dirbtuves galėjo patekti daugiau žmonių.

„Čia gyveno daug žmonių, tarp jų vienas praktiką atlikęs studentas“, – tvirtino jis.

Prokurorai linkę manyti, kad P. Madsenas nužudė K. Wall, kad patenkintų savo seksualines fantazijas ir sudarkė jos palaikus.

Prokuroras Jakobas Buch-Jepsenas teismui pareiškė, kad mirties priežastis kol kas oficialiai nenustatyta, bet ant kūno aptikta daugybinių peilio dūrių, padarytų mirties akimirką arba visiškai netrukus. Buvo nustatyta, kad moters lytiniai organai buvo sužaloti.

Išklausęs pranešimą apie 15 durtinių žaizdų, aptiktų ant nužudytos Švedų žurnalistės Kim Wall kūno, Kopenhagos teismas priėmė sprendimą dar keturioms savaitėms pratęsti nužudymu įtariamo asmens sulaikymo terminą.

P. Madseno gynyba užsiimanti advokatė Betina Hald Engmark pareiškė, kad teismui nebuvo pateikta jokios informacijos, duodančios pagrindo manyti, kad K. Wall buvo nužudyta jos ginamo kliento. Ji taip pat užsiminė, kad nebuvo atlikta jokių tyrimų, siekiant įrodyti P. Madseno tvirtinimą, kad žurnalistė mirė dėl nelaimingo atsitiktinumo, o jos kūnas, tada, kai buvo išmetamas į jūrą, dar nebuvo sudarkytas.

Per praeitą mėnesį vykusį teismo posėdį P. Madsenas patikino, kad žurnalistė mirė, kai jai lipant į virš vandens iškilusio povandeninio laivo denį ant galvos nukrito 70 kg sveriantis liuko dangtis. „Tai buvo siaubingas nelaimingas atsitikimas – tikra nelaimė“, – sakė jis tada.

P. Madsenas taip pat papasakojo, kaip, apimtas noro atimti sau gyvybę, jis pritvirtino prie moters juosmens metalinius svarmenis, kad jos kūnas nuskęstų, be to, ketino nuskandinti povandeninį laivą ir taip nusižudyti. „Patyręs tokį šoką maniau, kad tai vienintelė teisinga išeitis“, – pareiškė jis teisme.

Policija toliau ieško kitų jos palaikų dalių.

K. Wall buvo laisvai samdoma žurnalistė, gyvenusi Niujorke ir Kinijoje. Jos straipsniai buvo spausdinami laikraščių „The Guardian“, „The New York Times“ ir kitų leidinių.

Nužudymo atvejis imtas tirti, kai praėjus 10 dienų po K. Wall įsilaipinimo į P. Madseno sukonstruotą povandeninį laivą, kuriame išradėjas buvo pažadėjęs duoti interviu, viename iš Danijos sostinės paplūdimių buvo rastas į krantą išmestas sudarkytas – be galvos ir galūnių – žurnalistės torsas, primenama „The Guardian“ svetainėje.