Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas pranešė gavęs patvirtinimą, kad trys derybų dalyviai užsikrėtė koronavirusu, todėl sesija Ženevoje atidedama.

Į savaitę turėjusias trukti diskusijas buvo susirinkusios Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybės, opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovų delegacijos.

Visų grupių atstovai į JT Europos būstinę atvyko atskirais mikroautobusais, visi dėvėjo apsaugines kaukes.

Savaitgalį su abiem komiteto pirmininkais ir pilietinės visuomenės atstovais susitikęs G. Pedersenas sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „laukia artėjančios darbotvarkėje numatytos išsamių diskusijų savaitės ir proceso išjudinimo“.

Norvegijos diplomatas praėjusią savaitę žurnalistams artėjantį susitikimą vertino kaip svarbų žingsnį teisinga kryptimi“ ir išreiškė viltį, kad jis „atvers duris platesnio masto politiniam procesui“.

Beveik dvejus metus formuotas komitetas susideda iš 150 narių ir jame atstovaujamos visos Sirijos bendruomenės, įskaitant kurdus. Trečdalį komiteto narių paskyrė režimas, kitą trečdalį – opozicija, o dar trečdalis atstovauja Sirijos pilietinę visuomenę.

Tačiau šios savaitės susitikime turėjo susirinkti tik po 15 kiekvienos grupės atstovų.

Konstitucinis komitetas buvo suformuotas praėjusių metų rugsėjį, o pirmas jo posėdis įvyko mėnesiu vėliau.

Lapkritį numatytas antrasis derybų ratas taip ir neįvyko, vyriausybės ir opozicijos atstovams nepasiekus susitarimo dėl susitikimo darbotvarkės.

Vėliau derybas sustabdė prasidėjusi koronaviruso pandemija.

Susitikimas „įkvepia“

JT daugiau nei devynerius metus bando rasti politinį sprendinį, galintį užbaigti pilietinį karą Sirijoje, per kurį žuvo daugiau nei 380 tūkst. žmonių ir dar daugiau nei 11 mln. buvo priversti palikti savo namus.

Konstitucijos peržiūrėjimas yra vienas pagrindinių 2015 metų gruodį JT priimto ir Saugumo Tarybos paruošto taikos plano Sirijai punktų.

Šiame procese dalyvauja tik sirai, bet šią savaitę Ženevoje turėtų susitikti ir atstovai iš virtinės kitų šiame vis labiau sudėtingame konflikte dalyvaujančių šalių, įskaitant Rusiją, Iraną, Turkiją ir JAV.

G. Pedersenas pareiškė, kad bandys su jais susitikti susitikimo užkulisiuose, tačiau pabrėžė, kad Sirijos konstitucijos atnaujinime dalyvaus tik sirai, „be jokio įsikišimo iš užsienio“.

Tuo metu JAV specialusis atstovas Sirijai Jamesas Jeffrey žurnalistams Ženevos viešbutyje pirmadienį sakė, kad Vašingtoną „įkvepia“ jau pats faktas, kad susitikimas vyksta.

„Žinoma, kad mes tikimės geresnio rezultato nei buvo praėjusį kartą“, – pareiškė jis.

Anot J. Jeffrey, pastarųjų devynių mėnesių spaudimas B. al Assado režimui, įskaitant naujas JAV sankcijas, karines nesėkmes ir gilią ekonominę krizę, gali priversti jį pakeisti strategiją.

Vašingtonas, sakė jis, yra linkęs „išlaikyti spaudimą, kol Sirijos vyriausybė ir jos partneriai suvoks, kad jiems nepavyks pasiekti karinės pergalės“.

„Vienintelis sprendinys yra... politinis procesas, vedantis prie politinio pertvarkymo“, – sakė J. Jeffrey.

Tuo metu G. Pedersenas penktadienį pripažino, jog iš šios savaitės derybų niekas nesitiki „stebuklo arba proveržio“.

„Kalbama apie pradžią, apie ilgą ir sudėtingą procesą, kuriame, tikėkimės, pradėsime matyti pažangą“, – pareiškė jis.