JT pasiuntinys Staffanas de Mistura praėjusį mėnesį pasibaigus ankstesniam derybų ratui bandė nustatyti optimistinį toną. Jis tvirtino, kad vyriausybės ir sukilėlių derybininkai susitarė dėl „aiškios darbotvarkės“ ir kad „viskas parengta“ deryboms judėti į priekį.

Šio derybų rato darbotvarkėje yra valdymo klausimai: politinė pereiga, konstitucija ir rinkimai, taip pat, Damasko prašymu, kova su terorizmu.

Tačiau ir taip trapi ugnies nutraukimo padėtis pastarosiomis dienomis dar labiau pablogėjo, nes sukilėliai ir jų sąjungininkai džihadistai surengė du netikėtus puolimus prieš vyriausybės pajėgų pozicijas Damaske ir centrinėje Chamos provincijoje.

Sirijos prezidento Basharo al Assado oro pajėgos atsakė smūgiais sukilėlių taikiniams. Šie susirėmimai didina pavojų deryboms, kuriose per keturis ankstesnius ratus apčiuopiamų rezultatų nebuvo pasiekta.

JT remiamų derybų tikslas yra rasti sprendimą šešerius metus trunkančiam konfliktui, per kurį jau žuvo daugiau kaip 320 tūkst. žmonių, o milijonai gyventojų turėjo palikti savo namus. Konfliktas 2011 metais prasidėjo nuo protestų prieš B.al Assado režimą.

Aklavietėje yra dauguma sunkiausių klausimų, pirmiausia – B.al Assado likimas. Opozicija reikalauja, kad jis pasitrauktų iš valdžios, o vyriausybė deklaruoja, kad prezidento ateitis nediskutuotina.

Analitikai sako, kad kompromiso tikimybė šiuo metu, po karinių režimo pergalių, gali būti pati mažiausia.

„Mano nuomone, vilties nėra, – sakė Sirijos specialistas Thomas Pierretas (Tomas Piretas). – Režimas toliau stiprina pozicijas ... Nėra priežasčių jam daryti bent menkiausią nuolaidą.“ Nuo 2015 metų, kai Rusija karinėmis priemonėmis ėmė remti B.al Assadą, jo režimas paėmė viršų ir praėjusių metų pabaigoje atkovojo buvusį sukilėlių bastioną Alepą.

Diplomatinis turas

Pagrindinis opozicinis Aukštasis derybų komitetas (ADK) į Ženevą atvyko trečiadienį. Vyriausybės delegacija, kuriai vadovauja Sirijos pasiuntinys Jungtinėse Tautose Basharas al Jaafari, taip pat turi atskristi į šį Šveicarijos miestą.

S. de Mistura ketvirtadienį turi lankytis Ankaroje – tai dalis prieš derybas surengtos diplomatinės kelionės po svarbias šiam konfliktui valstybes. Jis jau apsilankė Maskvoje ir Rijade.

JT pasiuntinio Sirijai pavaduotojas Ramzy Ezzeldinas Ramzy (Ramzis Ezeldinas Ramzis) Ženevoje susitiks su konflikto šalių atstovais, kad būtų „pasirengta laukiančiam ratui“, nurodė JT.

Kol kas nėra planų vyriausybei ir sukilėliams susitikti akis į akį.

S.de Mistura yra sakęs, jog nori suvienyti ADK su dviem mažesnėmis opozicijos stovyklomis, vadinamomis Maskvos ir Kairo platformomis, o vėliau pristatyti vyriausybei vieną sukilėlių delegaciją.

Tačiau opozicijos suvienijimas tebėra sunkus uždavinys, dėl nesutarimų tokiais klausimais kaip B.al Assado ateitis.