Nelaimė pareikalavo mažiausiai 26 žmonių gyvybių. Dar daugiau kaip 800 buvo sužeisti.

Žemės drebėjimas įvyko penktadienio popietę. Per jį sugriuvo pastatų Izmyre, trečiame pagal dydį Turkijos mieste, ir kilo nedidelis cunamis Seferichisaro rajone bei Same. Po žemės drebėjimo įvyko šimtai pakartotinių smūgių.

Ankstyvą šeštadienį gelbėjimo operaciją Izmyre stebintys žmonės džiūgavo, iš po aštuonių aukštų daugiabučio griuvėsių gelbėtojams ištraukus paauglį Inci Okaną (Indžį Okaną). Dingusiųjų draugai ir artimieji laukė už pastato laukdami žinių apie vis dar įstrigusius žmones, įskaitant pirmame to pastato aukšte įsikūrusio stomatologijos kabineto darbuotojus.

Dar dvi 53 ir 35 metų moterys buvo išgelbėtos iš kito sugriuvusio dviejų aukštų pastato.

Izmyre žuvo mažiausiai 24 žmonės, tarp jų – pagyvenusi moteris, kuri nuskendo, pranešė Turkijos nepaprastųjų situacijų ir gaivalinių nelaimių valdymo agentūra AFAD.

Same žuvo du paaugliai, ant jų užvirtus griūvančiai sienai. Saloje buvo sužeisti mažiausiai 19 žmonių. Du iš jų, įskaitant 14-metį, buvo nuskraidinti į Atėnus, dar septyni gydomi Samo ligoninėje, pranešė sveikatos apsaugos institucijos.

Nedidelis cunamis, užklupęs Turkijos pakrantę, paveikė ir Samą – jūros vanduo užliejo gatves pagrindiniame Vačio uostamiestyje. Valdžia perspėjo žmones laikytis atokiau nuo pakrantės ir nuo potencialiai apgadintų pastatų.

Žemės drebėjimo, kurio stiprumas, Stambule įsikūrusio Kandilli (Kandilio) instituto teigimu, buvo 6,9 balo, epicentras buvo Egėjo jūros dugne į šiaurės rytus nuo Samo. AFAD duomenimis, drebėjimo galingumas siekė 6,6 balo, jo hipocentras buvo maždaug 16 km gylyje.

Drebėjimas buvo juntamas visose rytinėse Graikijos salose, taip pat Atėnuose ir Bulgarijoje. Turkijoje jis sukrėtė Egėjo ir Marmaros regionus, įskaitant Stambulą. Stambulo gubernatorius teigė, kad didžiausiame Turkijos mieste negauta pranešimų apie žalą.

Graikija ir Turkija yra vienoje aktyviausių pasaulio žemės drebėjimų zonų.

1999 metais Turkijos šiaurės vakaruose įvykus 7,4 balo stiprumo žemės drebėjimui žuvo daugiau nei 17 tūkst. žmonių, įskaitant 1 000 – Stambule.

2011 metais kitas žemės drebėjimas pietrytinėje Vano provincijoje nusinešė daugiau nei 600 gyvybių.

Graikijoje pastarąjį kartą žmonių aukų pareikalavęs žemės drebėjimas įvyko 2017 metų liepą netoli Samo esančioje Koso saloje.

Pareigūnai perspėjo Izmyro gyventojus negrįžti į apgadintus pastatus, sakydami, kad jie gali sugriūti per galingus pakartotinius smūgius. Daug žmonių praleido naktį gatvėse, nes buvo pernelyg išsigandę grįžti į savo namus, net jei šie nepatyrė jokios žalos, pranešė naujienų agentūra DHA.

Į Izmyrą buvo išsiųsta daugiau nei 3 000 gelbėtojų, taip pat pagalbos išteklių.

Demonstruodami solidarumą, kuris pastaraisiais mėnesiais dėl įtemptų dvišalių santykių buvo retas dalykas, Graikijos ir Turkijos vyriausybės pareigūnai paskelbė pranešimus, o Graikijos ir Turkijos prezidentai pasikalbėjo telefonu.

Nuolatinė įtampa tarp Turkijos ir Graikijos, besiginčijančių dėl teisių į energetikos išteklių telkinius Viduržemio jūros rytinėje dalyje, sukėlė būgštavimų dėl atviro konflikto tarp dviejų kaimynių ir NATO sąjungininkių.