V. Zelenskis papasakojo apie antradienį vakare telefonu įvykusias jo asmenines derybas su užpuoliku, šiaurės vakariniame Lucko mieste laikiusiu 13 įkaitų.

„Turime rezultatą – visi gyvi. Kovojame ne dėl [populiarumo] reitingų – kovojame dėl gyvybių“, – sakoma V. Zelenskio pranešime apie jo sprendimą, kai kurių asmenų kritikuotą kaip nuolaidžiavimą teroristui.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nurodė, kad visi 13 įkaitų buvo išvaduoti nenukentėję po ilgai užsitęsusios policijos konfrontacijos su vyru, grasinusiu transporto priemonėje detonuoti sprogstamąjį įtaisą.

Įtempta įkaitų drama baigėsi tuojau po to, kai prezidentas sutiko paskelbti trumpą vaizdo įrašą, kuriame rekomendavo pasižiūrėti 2005 metais Jungtinėse Valstijose sukurtą dokumentinį filmą „Žemiečiai“ (Earthlings“), smerkiantį žmonių netinkamą elgesį su gyvūnais. Šio filmo pasakotojas yra Holivudo aktorius Joaquinas Phoenixas.

V. Zelenskis sakė sutikęs įvykdyti įkaitus pagrobusio 44 metų Maksymo Kryvošo reikalavimą, susitaręs, kad „šis paleis tris įkaitus, o po to aš įrašysiu vaizdo įrašą“.

„Klaida“


Užpuolikas įvykdė savo pažadą ir paleido tris įkaitus: paauglį, senyvą moterį ir besilaukiančią jauną moterį.

Atsakydamas prezidentas paskelbė per „Facebook“ žadėtą vaizdo įrašą, o M. Kryvošas po pusvalandžio sutiko paleisti visus savo įkaitus, nurodė V, Zelenskis.

Užpuolikas buvo suimtas ir šiuo metu laikomas policijos izoliatoriuje, nurodė pareigūnai.

Vėliau prezidentas minėtą vaizdo įrašą iš savo puslapio ištrynė.

SBU šį incidentą kvalifikuoja „teroro aktą“ ir „įkaitų pagrobimą“. M. Kryvošui gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo.

Kai kurie ukrainiečiai kritikavo V. Zelenskį dėjo sprendimo. Kai kurie jį lygino su populiaraus britų televizijos serialo „Juodasis veidrodis“ (Black Mirror) viena iš serijų, kurioje vaizduojama, kaip Jungtinės Karalystės premjeras vykdo žmogaus, pagrobusio vieną karališkosios šeimos narį, groteskiškus reikalavimus.

Kijeve gyvenanti feisbuko vartotoja Natalija Delhiado kėlė klausimą, „ar Zelenskis būtų išpildęs teroristo reikalavimus, jeigu jis būtų pareikalavęs viešo sekso su kiaule, kaip tos „Juodojo veidrodžio“ serijos siužete“.

„Tai – klaida. Neturėtume derėtis su teroristais“, – per „Facebook“ komentavo Kijeve dirbantis teisininkas Ihoris Pašnevas.

Tačiau kitas feisbuko vartotojas – Charkove gyvenantis Eduardas Runinas – gyrė V. Zelenskį, kad šis pasirinko „išpildyti teroristo reikalavimus ir išlaikyti žmones gyvus“.