Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani ketvirtadienio pareiškime pasmerkė JAV Kongrese nuskambėjusius „pasikartojančius kaltinimus ir griežtas pastabas“ Teheranui.

Išvakarėse kreipdamasis į abiejų JAV Kongreso rūmų narius V. Zelenskis pareiškė, kad Iranas tapo Rusijos genocidinio karo prieš Ukrainą bendrininku.

„Jei Rusija negali pasiekti mūsų miestų artilerija, ji bando juos sunaikinti raketomis. Be to, šioje genocido politikoje Rusija rado sąjungininką. Tai Iranas. Irano žudantys dronai, kurių šimtai iškeliauja į Rusiją, tapo grėsme mūsų ypatingos svarbos infrastruktūrai. Taip vienas teroristas suranda kitą. Ir tik laiko klausimas, kada jie smogs kitiems jūsų sąjungininkams, jei nesustabdysime jų dabar. Turime tai padaryti!“ – pabrėžė V. Zelenskis.

N. Kanani sakė, kad Iranas ne kartą atsakė į „nepagrįstus kaltinimus“ dėl dronų, ir pakartojo, kad „Irano Islamo Respublika netiekė jokių ginklų jokiai šaliai, kad jie būtų naudojami kare Ukrainoje“.

Anot N. Kanani, Iranas visada gerbė visų šalių, įskaitant Ukrainą, teritorinį vientisumą, o „V. Zelenskiui derėtų žinoti, kad Irano strateginė kantrybė tokiems nepagrįstiems kaltinimams nėra beribė“.

Jis taip pat sakė, kad V. Zelenskiui derėtų „pasimokyti iš likimo kai kurių kitų politinių lyderių, kurie pasitenkino JAV parama“.

Vakarų šalys kaltina Iraną tiekiant Rusijai bepiločius orlaivius, kurie, kaip įtariama, naudojami Ukrainai pulti, ir įvedė sankcijas Teheranui. Pastarasis šiuos kaltinimus neigia.

Gruodžio 9-ąją Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby pavadino Teherano ir Maskvos karinę partnerystę „kenksminga“ Ukrainai, Irano kaimynėms ir pasauliui.

Praėjusį mėnesį Teheranas pripažino, kad siuntė dronus Rusijai, tačiau tvirtino, kad jie buvo pristatyti prieš Maskvai pradedant invaziją į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)