Remiantis jo pasiūlymu, į naują formatą turėtų būti įtraukti ne tik padėties sureguliavimo Donbase klausimai, bet ir Krymo sugrąžinimas Ukrainai ir dujotiekio „Nord Stream 2“ statybos.

Pasak Ukrainos prezidento, tokį formatą būtų galima sujungti su vadinamuoju Normandijos formatu.

Šiuo metu vadinamajam Normandijos ketvertui priklauso Ukraina, Vokietija, Prancūzija ir Rusija.

„Ten (Normandijos formate) nekalbama nei apie Krymą, nei apie dujotiekį, nei apie saugumo garantijas. Tokiu atveju Normandijos formatas ir jo temos taptų šios konstrukcijos dalis“, – pareiškė V. Zelenskis.

Anksčiau buvo pranešta, kad Ukrainos vadovas jau siūlė sukurti naują derybų formatą, įtraukiant į jį JAV, Kanadą ir Jungtinę Karalystę.

Kijevas nuo 2014 metų kariauja su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Šios kautynės įsiplieskė Maskvai aneksavus Krymo pusiasalį.

Praėjusiais metais konfliktas buvo aprimęs, tačiau sausį kautynės suintensyvėjo, o balandį Rusija buvo sutelkusi 100 tūkst. karių šalia Ukrainos sienų ir Kryme, išprovokuodama NATO perspėjimus.

Maskva vėliau paskelbė, kad jos pajėgos atitraukiamos iš pasienio, tačiau Kijevas ir Vašingtonas sako, kad atitraukimas yra riboto pobūdžio.

Per jau daugiau nei 13 tūkst. gyvybių pareikalavusį konfliktą nuo šių metų pradžios žuvo mažiausiai 38 Ukrainos kariai. Palyginimui, per visus 2020-uosius gyvybės neteko 50 Kijevui ištikimų pajėgų narių. Tuo metu separatistai teigia, kad žuvo apie 30 jų kovotojų.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karius ir ginklus separatistams palaikyti. Maskva tokius teiginius atmeta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)