„Kalbėjausi su juo vakar, – sakė V. Zelenskis CNN per interviu, kuris buvo įrašytas penktadienį, bet parodytas sekmadienį. – Tiesiog pasakiau jam, kad noriu, jog jis suprastų, kad tai ne karas, o ne kas kita kaip genocidas. Pakviečiau jį atvykti, kai turės galimybę. Jis atvyks ir pamatys, ir esu tikras, kad supras.“

Ukrainos lyderis sakė manantis, kad E. Macronas vengia vartoti sąvoką „genocidas“, kurią J. Bidenas yra pavartojęs kalbėdamas apie karą Ukrainoje, nes galvoja, kad tai pakenktų diplomatinio bendradarbiavimo su Rusija galimybėms.

Ukrainos prezidentas anksčiau sakė, kad E. Macrono atsisakymas vartoti šį terminą Kyjivui buvo „labai skausmingas“.

E. Macronas atsidūręs pačiame rinkimų kampanijos įkarštyje – kitą sekmadienį vyks antrasis rinkimų turas, kuriame jis varžysis su kraštutinių dešiniųjų politike Marine Le Pen.

Ketvirtadienį Prancūzijos radijui „Radio Bleu“ jis sakė, kad Ukrainai nenaudinga „leistis į žodines eskalacijas, nepadarius visų išvadų“.

„Žodis genocidas turi reikšmę“ ir ji „turi būti apibrėžta teisiškai, o ne politikų“, sakė E. Macronas.

V. Zelenskis sakė taip pat manąs, kad kažkada į Ukrainą atvyks ir JAV vadovas Joe Bidenas, nors Baltųjų rūmų pareigūnai tvirtina, kad tokių planų nėra.

Vis daugiau Europos vadovų, įskaitant Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Borisą Johnsoną atvyksta į Kyjivą išreikšti paramos.

Po to, kai B. Johnsonas apsilankė nuniokotame Ukrainos Bučos mieste, kur, pasak pareigūnų, daugybė civilių gyventojų buvo tiesiog sušaudyti gatvėse, jis sakė: „Bijau, kad pažiūrėjus į tai, kas vyksta Bučoje, mūsų matomi atskleidimai to, ką daro (Vladimiras) Putinas Ukrainoje, man mažai kuo skiriasi nuo genocido.“

Kalbėdamas apie galimą J. Bideno vizitą, V. Zelenskis pareiškė: „Manau, kad jis atvyks, bet tai, žinoma, jo sprendimas.“

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sekmadienį per CBS transliuotame interviu gyrė J. Bideno paramą jo šaliai ir sakė, kad JAV vadovo vizitas būtų „svarbi paramos žinutė“.

„Asmeninis dviejų prezidentų susitikimas taip pat galėtų atverti kelią naujiems... JAV ginklams į Ukrainą, taip pat diskusijoms dėl galimo politinio šio konflikto sureguliavimo“, – pridūrė jis.

JAV pareigūnai teigia, kad svarsto galimybę į Kyjivą nusiųsti pasiuntinį, tačiau kol kas atmetė galimybę, kad 79-erių prezidentas pats apsilankytų Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės