V. Zelenskis stengiasi atsiriboti nuo JAV politikos ir suvaldyti Ukrainai ir jo paties reputacijai gresiančią žalą dėl liepos mėnesį įvykusio jo telefoninio pokalbio su D. Trumpu, išprovokavusio apkaltos tyrimą amerikiečių prezidento atžvilgiu.

„Man neįmanoma padaryti spaudimo, – tvirtino V. Zelenskis žurnalistams antradienį. – Daug žmonių bando mane paveikti, [bet] aš esu nepriklausomos Ukrainos prezidentas.“

Ukrainiečių lyderis sakė, kad kalbėdamasis su D. Trumpu jis nekart pabrėžė JAV karinės pagalbos svarbą Ukrainai kovojant su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais.

Kaip paaiškėjo iš Baltųjų rūmų paskelbtos liepos 25-osios telefoninio pokalbio stenogramos, V. Zelenskis padėkojo JAV prezidentui už jo „puikią paramą gynybos srityje“ ir sakė, kad Ukraina yra pasirengusi „bendradarbiauti dėl tolesnių žingsnių“.

Antradienį Ukrainos vadovas nepatikslino, ar šis klausimas buvo svarstomas per kitus pokalbius su D. Trumpu.

Pentagonas birželį paskelbė apie planus skirti 250 mln. dolerių (apie 229 mln. eurų) vertės paramos Ukrainai, bet pagalbos perdavimas buvo atidėtas. Vienas gynybos pareigūnas sakė, kad D. Trumpo administracija analizavo, ar pakankamai Ukraina skiria pastangų kovoti su korupcija, jau kurį laiką keliančia susirūpinimą JAV.

Galiausiai rugsėjį parama pasiekė Ukrainą.

„Man nebuvo paaiškinta“, kodėl pinigai neatkeliavo anksčiau, tvirtino V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat sakė, kad niekuomet nebuvo susitikęs ir nesikalbėjo su D. Trumpo advokatu Rudy Giuliani, kuris spaudė Ukrainą tirti J. Bideno sūnaus Hunterio vaidmenį ukrainiečių dujų kompanijos „Burisma“ valdyboje.

V. Zelenskis susidūrė su dilema, ką daryti su D. Trumpo liepą išsakytu prašymu „pasižiūrėti“ į Bidenų veiklą.

Jei Ukraina pradėtų tokį tyrimą, tai padėtų D. Trumpui ir respublikonams. Jei ne – tai būtų naudinga demokratams. Vis dėlto dabartinis Ukrainos lyderis iš tiesų nori, kad amerikiečių parama jo valstybei tęstųsi nepriklausomai nuo to, kas laimės kitąmet vyksiančius JAV prezidento rinkimus.

Buvęs Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Valentynas Nalyvaičenka antradienį pareiškė, kad geriausias būdas pademonstruoti, jog šalis yra rimtai nusiteikusi kovoti su įsišaknijusia korupcija, yra pradėti naujų tyrimų dėl „Burismos“.

„Visas pasaulis kalba apie Ukrainą ir visas pasaulis nori sužinoti, kas įvyko“ kompanijoje „Burisma“, naujienų agentūrai AP sakė V. Nalyvaičenka.

Parlamentaras, dukart ėjęs SBU vadovo pareigas, sakė inicijuosiantis parlamentinį tyrimą dėl „Burismos“.

V. Nalyvaičenka tvirtino nemėginantis įvykdyti D. Trumpo prašymo.

„Neturime, kaip sužinoti, ar buvo padaryta nusikaltimų, jei nesurengsime išsamaus ir skaidraus tyrimo Ukrainos viduje“, – teigė jis.

Ankstesnis tyrimas dėl „Burismos“ buvo nutrauktas 2016 metais.