V. Zelenskio kalba, pasakyta praėjus keturiems mėnesiams nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios, nuskambėjo Izraelyje kilus naujai politinei krizei, dėl kurios po kelių dienų užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas tikriausiai pakeis Naftalį Bennettą premjero poste.

N. Bennettas susilaikė nuo Rusijos invazijos kritikos ir pabrėžė glaudžius Izraelio ryšius su Maskva ir Kyjivu, o jo administracija neįvedė sankcijų Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybei.

Praėjus kelioms dienoms po vasario 24 dienos Y. Lapidas pasmerkė Rusijos veiksmus kaip „pasaulio tvarkos pažeidimą“.

Izraelio komentatoriai teigė, kad jų priešinga retorika buvo suderinta siekiant išsaugoti Izraelio neutralumą.

Žydų kilmės V. Zelenskis, kuris turi giminių Izraelyje ir kelis kartus čia lankėsi, vaizdo kreipimesi į Hebrajų universitetą sakė, kad jam sunku suprasti minkštą žydų valstybės požiūrį į Rusiją.

„Kaip galima nepadėti tokios agresijos aukoms?“ – klausė V. Zelenskis, apgailestaudamas dėl Izraelio atsisakymo suteikti Ukrainai karinę pagalbą.

„Nežinau, kaip atsakyti į klausimus, kurių nuolat sulaukiu, kaip Izraelis padėjo ir ką dar gali padaryti. Esu dėkingas Izraelio žmonėms. Esu dėkingas už nuoširdžią ir emocinę paramą Ukrainos žmonėms... bet mes taip pat norėtume sulaukti paramos iš jūsų vyriausybės“, – pridūrė jis.

Izraelio vyriausybė ir didžiausio pagalbos organizacijos siuntė Ukrainai humanitarinę ir medicininę pagalbą, tačiau ginklų tiekimas nebuvo svarstomas.

V. Zelenskis taip pat priminė istorinius Ukrainos ir Izraelio ryšius – šią žinutę jis pabrėžė kovo mėnesį kreipdamasis į Izraelio įstatymų leidėjus.

Ketvirtadienio kalboje V. Zelenskis pažymėjo, kad buvusios Izraelio ministrės pirmininkės Goldos Meir vaikystės namai Kyjive yra „už penkių minučių kelio“ nuo prezidentūros.

„Prašau prisiminti, kaip stipriai esame susiję, kokie glaudūs yra mūsų ryšiai, koks turėtų būti mūsų tarpusavio supratimo lygis, – sakė jis. – Kodėl turime šį nesusikalbėjimą, nesusipratimą su vyriausybės atstovais, aš nežinau“.

Izraelis iki šiol laikosi atsargios diplomatinės linijos karo Ukrainoje klausimu, iš dalies siekdamas išsaugoti Rusijos bendradarbiavimą Sirijoje, kur Izraelis reguliariai vykdo oro antskrydžius, o Maskva, turinti šalyje pajėgų, tam nebyliai pritaria.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją