Šis sprendimas buvo priimtas po ankstesnę dieną įvykusio incidento, kai Ukrainoje gyvenęs baltarusių politinis aktyvistas Vitalis Šyšovas buvo rastas pakartas viename Kijevo parke.

„Kiekvienas baltarusis, galintis tapti nusikaltėlių taikiniu dėl savo viešos politinės pozicijos, privalo gauti ypatingą ir patikimą apsaugą“, – sakoma prezidentūros išplatintame V. Zelenskio pranešime.

Prezidentas įpareigojo Ukrainos saugumo tarnybą (SBU) ir Vidaus reikalų ministeriją „išplėtoti aiškų algoritmą galimos rizikos vertinimui, taip pat atsako į šią riziką sistemą, kad būtų pašalinta bet kokia grėsmė žmonėms“.

Pranešime nurodoma, kad jau yra parengtas Baltarusijos piliečių, dėl kurių bus atliktas grėsmės vertinimas ir skiriama apsauga, sąrašas.

„Šis sprendimas priimtas teisėsaugos organams gavus informacijos apie galimas grėsmes virtinei baltarusių aktyvistų, taip pat dėl Vitalio Šyšovo... tragiškos žūties“, – rašo prezidentūra.

V. Zelenskis taip pat išreiškė viltį, kad V. Šiškovo tikėtino nužudymo aplinkybės bus nuodugniai ištirtos ir kad visuomenė bus reguliariai ir pakankamai informuojama apie šią bylą.

V. Šišovas buvo rastas negyvas viename iš Kijevo parkų netoli vietos, kur jis gyveno.

Šis aktyvistas vadovavo organizacijai „Baltarusių namai Ukrainoje“. Ši grupė nuo persekiojimo tėvynėje pasitraukusiems baltarusiams teikia pagalbą, susijusią su jų teisiniu statusu Ukrainoje, būstu ir darbu.

„Nėra abejonių, kad tai – čekistų suplanuota operacija likviduoti baltarusį, kuris kėlė tikrą pavojų režimui“, – antradienį rašė „Baltarusių namai Ukrainoje“, turėdami galvoje Baltarusijos saugumo tarnybų agentus.

Grupės pranešime nurodoma, kad V. Šyšovas buvo priverstas persikelti į Ukrainą pernai rudenį, per patį Baltarusijos antivyriausybinių protestų ir režimo susidorojimo su demonstrantais įkarštį.

Ukrainoje jis buvo sekamas, ir „tiek vietos šaltiniai, tiek mūsų žmonės Baltarusijoje“ perspėjo NVO apie „įvairių provokacijų, įskaitant pagrobimą ir likvidaciją“, galimybę, pabrėžė „Baltarusių namai Ukrainoje“.

„Ir toliau kovosime už tiesą apie Vitalio mirtį“, – pridūrė organizacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją