„Tai 2022 m. balandis, bet atrodo, lyg 1937 m. balandis, kai visas pasaulis išgirdo apie vieną iš jūsų miestų – Gerniką“, – sakė jis įstatymų leidėjams, turėdamas omenyje Hitlerio „Kondoro legiono“ lėktuvų kiliminį miestelio bombardavimą per 1936–1939 m. Ispanijos pilietinį karą paremiant Francisco Franco nacionalistines pajėgas. Šimtai žmonių žuvo, daugelis jų buvo savaitiniame turguje miesto centre – šis žiaurumas sukrėtė pasaulį ir buvo įamžintas nepamirštamame Pablo Picasso antikariniame paveiksle. Istorikai nurodo, kad žuvo nuo 150 iki 300 žmonių, bet baskų valdžia pateikia daug didesnį skaičių – 1654.

V. Zelenskio 10 minučių trukmės kalba vaizdo ryšiu nuskambėjo po to, kai jis pirmą kartą kreipėsi į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, reikalaudamas išmesti Rusiją dėl jos žiaurios invazijos ir kad Maskva būtų patraukta atsakomybėn už savo žiaurumus prieš civilius.

„Niekada nemanėme, kad dar kartą išvysime šokiruojančius bombardavimų ir nekaltų žmonių žudynių vaizdus Europos žemėje“, – po V. Zelenskio kalbos sakė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.

Naujausi Ukrainos lyderio kreipimaisi nuskambėjo po pasaulinio pasipiktinimo bangos dėl šiurpių civilių aukų atradimų Bučoje ir kituose miestuose netoli Kyjivo, kai iš jų pasitraukė Rusijos kariuomenė.

Ukrainos pareigūnai teigia, kad Kyjivo regione iki šiol rasta daugiau nei 400 civilių kūnų, daugelis jų buvo palaidoti masinėse kapavietėse.

Kremlius neigia bet kokias civilių žudynes ir tvirtina, kad vaizdai yra suklastoti Ukrainos pajėgų arba kad žūtys įvyko po to, kai Rusijos kareiviai pasitraukė iš teritorijų.

Ukrainos skaičiavimais, per didžiausią per pastaruosius dešimtmečius Europos konfliktą žuvo 20 tūkst. žmonių. Per Rusijos invaziją iš šalies pabėgo beveik 4,25 mln. ukrainiečių, o dar 7,1 mln. buvo perkelti Ukrainos viduje, antradienį pranešė JT.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją