„Ačiū policijai už greitą rezultatą ir įtariamųjų dėl šaudymo Charkivo krašte, kur grupė ginkluotų jaunuolių užpuolė autobusą, sulaikymą. Toks veiksmingumas turi tapti norma“, – savo „Telegram“ kanale parašė V. Zelenskis.

Ketvirtadienio pavakare Charkivo srityje prie Liubotyno miesto nežinomi asmenys automobiliu „Mitsubishi“ užblokavo mikroautobusą, vežusį judėjimo „Patriotai-Už gyvybę“, susijusio su prorusiška partija „Opozicijos platforma-Už gyvybę“ (OPZŽ), aktyvistus, ir privertė jį sustoti, pranešė policija. Iš automobilio išlipę keli žmonės apšaudė mikroautobusą iš trauminio ginklo ir vėliau paspruko.

Policija nurodė, kad po incidento buvo hospitalizuoti keturi žmonės. Vienas jų patyrė smegenų sukrėtimą, o kiti buvo sužeisti guminėmis kulkomis.

Tarnybos pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl „chuliganizmo“ ir „pasikėsinimo nužudyti“.

Policija, tuojau po mikroautobuso užpuolimo organizavusi didelio masto gaudynes ir sulaikė 14 asmenų.

Vienas iš OPZŽ lyderių Vadymas Rabinovyčius teigė, kad užpuolimą surengė buvusių savanorių pulko „Azov“ karių visuomeninė organizacija ir su ja susijusi ultradešinioji partija „Nacionalinis korpusas“.

„Dvi iš šešių užpuolikų mašinų sulaikytos. Tai „Azov“ ir „Nacionalinis korpusas“, – per „Facebook“ parašė politikas.

„Nacionalinis korpusas“ savo ruožtu paneigė esantis kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

„Politinė partija „Nacionalinis korpusas“, kaip ir pulkas „Azov“, šiuo metu vykdantis kovines užduotis fronte [prieš prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje], nesusijęs su Iljos Kyvos „tituškų“ sumušimu kelyje Kijevas-Charkivas“, – sakoma partijos oficialiame tinklalapyje ketvirtadienį vakare paskelbtame pranešime.

Jis patvirtino, kad du mikroautobusu važiavę buvo sužeisti.

Vidaus reikalų viceministras Antonas Heraščenka pasmerkė šį incidentą.

„Politinėms partijoms ir apskritai bet kam Ukrainos konstitucija draudžia turėti bet kokių jėgos grupių. Teisę į teisėta jėgos naudojimą turi tik valstybė Nacionalinė policija griežtai ir principingai reaguos į bet kokias jėgos provokacijas, kad ir kokia politinė jėga būtų jų šaltinis – dešinieji, kairieji, raudonieji ar mėlynieji. Visi asmenys, kalti dėl smurto, bus sulaikyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – perspėjo A. Heraščenka.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas vėliau savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad teisėsauga griežtai reaguos į bet kokį savivaldžiavimą.

„Niekas nežuvo, sužeidimai lengvi, bet kiekvieno iš šios provokacijos dalyvio laukia griežta reakcija. Politikieriams: pasėję smurtą gaus į kaktą nuo Valstybės, be politikos“, – pabrėžė A. Avakovas.