V. Zelenskis paaiškino „Steinmeierio formulės“ turinį, pažymėdamas, kad ji nenumato jokios Ukrainos pusės „kapituliacijos“, rašo unian.net.

Kaip trumpoje spaudos konferencijoje antradienį aiškino valstybės vadovas, esmė ta, kad, pagal „Steinmeierio formulę“, įstatymas dėl ypatingojo Donbaso statuso ima galioti nuolat, jei laikomasi numatytų sąlygų, kad ten įvyks vietos rinkimai, kurie bus rengiami laikantis Ukrainos konstitucijos ir šalies įstatymų, taip pat turės būti paskelbta Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ataskaita, kad rinkimai atitiko demokratinius standartus.

„Gerbiami žurnalistai ir mūsų žiūrovai, tai reiškia, kad jokių rinkimų gresiant kulkosvaidžių ugniai nebus ir būti negali“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Prezidentas priminė, kad įstatymas dėl ypatingojo Donbaso statuso galioja iki 2019-ųjų gruodžio 31 dienos. Greitai bus parengtas naujas įstatymas, o diskusijos dėl jo bus viešos.

Prezidento teigimu, šiame naujajame įstatyme nebus peržengta nė viena „raudona linija“. „Štai kodėl nevyksta ir niekada nevyks jokia kapituliacija“, – pabrėžė V. Zelenskis.

DELFI primena, kad Ukraina antradienio vakarą pasirašė itin svarbų susitarimą su prorusiškais separatistais šalies rytuose, leisiantį separatistų kontroliuojamose teritorijose rengti vietos rinkimus. Tikimasi, kad tai padės užtikrinti tolesnę taikos derybų eigą.

Susitarimas buvo pasirašytas Baltarusijos sostinėje Minske, manoma, kad tai yra didelis Ukrainos ir prezidento Volodymyro Zelenskio žingsnis pirmyn, siekiant užbaigti karą Rytų Ukrainoje, rašo „Deutsche Welle“.

Ruošdamiesi rinkimams, Ukraina ir separatistų lyderiai paskelbė kitą savaitę atitrauksiantys pajėgas iš dviejų pozicijų Donecko ir Luhansko regionuose.

Pats V. Zelenskis reporteriams Kijeve sakė, kad Ukraina rengs vietos rinkimus šalies rytuose tik tada, kai atgaus savo sienų su Rusija kontrolę. Prezidentas ne kartą sulaukė kritikos, esą Ukraina nusileidžia Maskvai ir vykdo Rusijos nuraminimo politiką.

„Nebus jokių rinkimų šalia ginklų vamzdžių. Nebus jokių rinkimų, kol ten vis dar yra karių“, – sakė V. Zelenskis.

Ukraina ir separatistų lyderiai sutiko, kad rinkimai būtų laikomi teisėtais tik tuo atveju, jei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atsiųsti stebėtojai patvirtins, jog jie buvo vykdomi laisvai ir nevaržomai.

Prorusiški separatistai siekia gauti specialųjį autonomijos statusą Donbaso regionui Rytų Ukrainoje, dalį kurio jie užgrobė 2014 m.

Pasak Maskvos palaikomų separatistų, jei ESBO nuspręs, kad rinkimai buvo vykdomi laikantis tarptautinių normų, Donbaso regionui turi būti suteiktas ilgalaikis specialusis statusas.

Tikimasi, kad susitarimas dėl vietos rinkimų leis surengti Normandijos formato viršūnių susitikimą, kuriame dalyvautų V. Zelenskis, Vladimiras Putinas, Angela Merkel ir Emmanuelis Macronas. Anksčiau Rusija atsisakė dalyvauti viršūnių susitikime, nebent Ukraina sutiktų surengti vietos rinkimus Donbase.

Po susitarimo pasirašymo V. Zelenskis patvirtino, kad dabar niekas netrukdo surengti viršūnių susitikimo, kurio data bus paskelbta jau greitai. Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas E. Macronas sakė besitikintis, kad viršūnių susitikimas įvyks jau artimiausiu metu.

Antradienį Ukrainos žiniasklaida taip pat skelbė apie šimtus Ukrainos nacionalistų, protestuojančių Kijevo Maidano aikštėje, simbolizuojančioje Ukrainos pasipriešinimą Rusijos įtakai, prieš susitarimą su prorusiškais separatistais.

E. Macronas antradienį pareiškė, kad jau netrukus tikisi „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimo, ir išreiškė viltį, kad jis atneš apčiuopiamų rezultatų.

„Artimiausiomis savaitėmis mes surengsime viršūnių susitikimą „Normandijos formatu“ valstybių ir vyriausybių vadovų lygmeniu“, – sakė jis kalbėdamas Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) antradienį.

Jis išreiškė viltį, kad viršūnių susitikimas leis „įveikti naujus etapus“.

„Kalbama apie vadinamąją „Steinmaierio formulę“, apie Minsko susitarimų vykdymą, apie demarkacijos liniją, apie Donbasą, apie Kremlių“, – pridūrė E. Macronas.

Atsakydamas į klausimą dėl Krymo E. Macronas pabrėžė, kad Prancūzijos sprendimas siekti dialogo su Maskva nereiškia, kad Paryžius yra pasiruošęs taikstytis su Maskvos veiksmais Ukrainos atžvilgiu.

Tą pačią dieną buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sukritikavo susitarimą, sakė, kad jis įteisins Rusijos įgaliotinius Donbase.

Po V. Zelenskio pranešimo prie Ukrainos prezidento administracijos pastato susirinkęs dešiniųjų grupių narių būrys protestavo prieš tokį sprendimą.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų partijos „Nacionalinis korpusas“ lyderis Andrijus Bileckis sakė, kad V. Zelenskis „pasirinko gėdą, o dabar sulauks ir karo“.

Nacionalistinės partijos „Svoboda“ narys Jurijus Sirotiukas teigė, jog V. Zelenskio poelgis yra „šalies išdavystė“.

„Steinmeierio formulė“ sulaukė nemažai kritikos ir net įspėjimų apie tai, kad pritarus šiai formulei Ukrainai grėstų kapituliacija.

Apie tai neseniai kalbėjo rusų politologas, Kremliaus kritikas Andrejus Piontkovskis.

Rusijos ekonomistas ir buvęs Rusijos prezidento patarėjas Andrejus Illarionovas taip pat sakė, kad vadinamųjų „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ reintegracija atgal į Ukrainos politinį kūną „būtų labai didelė klaida“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (568)