Platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše V. Zelenskis padėkojo Izraelio premjerui Naftali Bennettui už pastangas tarpininkauti tokiam dialogui.

„Esame dėkingi... už visas jo pastangas. Kad anksčiau ar vėliau galėtume pradėti pokalbį su Rusija. Galbūt Jeruzalėje“, – sakė V. Zelenskis.

„Tai tinkama vieta taikai rasti. Jei tai įmanoma“, – pridūrė jis.

N. Bennettas reguliariai derasi telefonu su Ukrainos ir Rusijos prezidentais, o kovo 5 dieną Kremliuje dalyvavo tris valandas trukusiame susitikime su V. Putinu.

Izraelio premjeras laikosi atsargios diplomatinės pozicijos nuo vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo invaziją.

Pabrėždamas tvirtus žydų valstybės ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu, N. Bennetas siekia išsaugoti bendradarbiavimą saugumo srityje su Rusija, kurios pajėgos veikia su Izraeliu šiaurėje besiribojančioje Sirijoje.

„Žinoma, Izraelis turi savo interesų ir savo piliečių gynybos strategiją. Visa tai suprantame“, – pažymėjo V. Zelenskis.

Anksčiau sekmadienį Ukrainos prezidentas, kuris yra žydų kilmės, vaizdo ryšiu kalbėjosi su Izraelio parlamentarais. Tas kreipimasis buvo vėliausias jo virtualios kelionės po užsienio teisėkūros institucijas etapas. Anksčiau V. Zelenskis „apsilankė“ JAV Kongrese, Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmuose ir Vokietijos Bundestage.

„Rusijos propagandistams šiandien tenka sunki užduotis, – sakė jis savo „Telegram“ vaizdo įraše, – nes pirmą kartą istorijoje užsienio valstybės prezidentas vaizdo ryšiu į Knesetą ir visą Izraelio tautą kreipėsi... Ukrainos prezidentas, Rusijoje kaltinamas nacizmu.“

V. Putinas vadina ukrainiečių lyderius „neonaciais“ ir teigia, kad Ukrainos „denacifikacija“ yra viena iš invazijos priežasčių.

Sakydamas savo kalbą Knesete V. Zelenskis paragino Izraelį atsisakyti savo pastangų išlikti neutraliam.

„Galime tarpininkauti tarp valstybių, bet ne tarp gėrio ir blogio“, – pabrėžė prezidentas.

Savo kalboje jis kelis kartus palygino Rusijos agresiją su Holokaustu, bet šie komentarai sulaukė kai kurių izraeliečių pareigūnų kritikos.

Izraelis teikia Ukrainai humanitarinę pagalbą, bet kol kas nesutinka siųsti karinės technikos į užpultą valstybę.

Žydų valstybė taip pat neprisijungė prie Vakarų šalių sankcijų Maskvai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją