„Ukraina siūlo pirmaujančioms pasaulio valstybėms prisidėti prie taikos užtikrinimo“, – pabrėžė Ukrainos lyderis savo videokreipimesi į Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikimo, rengiamo Balyje, dalyvius. V. Zelenskio teigimu, Kyjivo planą kariniam konfliktui išspręsti sudaro toliau išvardyti reikalavimai:

radiacinis ir branduolinis saugumas;
apsirūpinimo maistu saugumas;
energetinis saugumas;
visų belaisvių ir deportuotų asmenų išlaisvinimas;
Jungtinių Tautų Chartijos įgyvendinimas bei Ukrainos teritorinio vientisumo ir pasaulinės tvarkos sugrąžinimas;
Rusijos pajėgų išvedimas ir karo veiksmų nutraukimas;
teisingumo atkūrimas;
atsakomosios priemonės ekocidui;
eskalacijos prevencija;
karo pabaigos patvirtinimas.

V. Zelenskis patikino, kad Ukraina neleis Rusijai „išlaukti, sustiprėti, o paskui pradėti naują teroro ir visuotinės destabilizacijos etapą“. „Nebus jokių trečiųjų Minsko susitarimų, kuriuos Rusija iš karto pažeis po pasirašymo“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas. Jo teigimu, yra „ukrainietiška taikos formulė“ ir sprendimų rinkinys, galintis užtikrinti šią taiką.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, esą Ukrainos keliamos salygos atnaujinti derybas su Maskva nėra realistiškos.

Volodymyras Zelenskis

„Visos problemos yra Ukrainos pusėje, kuri kategoriškai atsisako derėtis ir kelia akivaizdžiai nerealistiškas sąlygas“, – dalyvaudamas Indonezijoje vykstančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime, žurnalistams teigė S. Lavrovas.

Ministras tvirtino, kad tokią savo šalies poziciją išdėstė pokalbiuose su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu.

Pasak S. Lavrovo, dabar abu šie lyderiai žino, neva būtent Ukraina „trukdo“ derybų procesui.

„Norime matyti konkrečius įrodymus, kad Vakarai yra rimtai nusiteikę sudrausminti V. Zelenskį ir jam išaiškinti, kad tai negali tęstis ir neatitinka Ukrainos žmonių interesų“, – kalbėjo ministras.

Nors Rusija ir Ukraina karo pradžioje surengė kelis derybų etapus, visi jie baigėsi be konkrečių susitarimų, galinčių padėti sustabdyti kautynes. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai pareiškė, kad Kyjivas nesiderės su Maskva, kol Rusijos prezidento postą užims Vladimiras Putinas, ir pasirašė atitinkamą poziciją įtvirtinantį dekretą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)