„Mums reikia daug modernesnių sistemų, modernios artilerijos“, – per NATO viršūnių susitikimą Madride vaizdo ryšiu sakė V. Zelenskis ir pridūrė, kad finansinė parama yra „ne mažiau svarbi nei pagalba ginklais“.

Rusija vis dar kasdien gauna milijardus ir išleidžia juos karui. Turime kelių milijardų dolerių deficitą, neturime naftos ir dujų jam padengti", – kalbėjo V. Zelenskis ir pridūrė, kad Ukrainai gynybai reikia apie 5 mlrd. dolerių per mėnesį.

Jis taip pat paragino taikyti Rusijai sankcijas, „kurios sustabdys jos gebėjimą finansuoti karą“.

Vašingtonas ir Briuselis taiko Maskvai precedento neturinčias sankcijas dėl jos invazijos į provakarietišką Ukrainą, prezidento Vladimiro Putino pradėtos vasario 24 dieną. JAV ir Kanada, kur kas mažiau nei Europa priklausomos nuo energijos tiekimų iš Rusijos, uždraudė visą Rusijos naftos importą. Tačiau Europos Sąjunga, taikydama sankcijas Maskvai, įvedė laipsnišką naftos embargą.

Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskis NATO lyderiams taip pat sakė, kad Ukrainos pralaimėjimo atveju Rusija nesustos.

„Rusijos tikslai žinomi. Jie akivaizdūs. Rusijos vadovybė pasaulį mato kitaip. Ne taip, kaip jūs. Jie žiūri, pavyzdžiui, į Lietuvą – ne kaip į jūsų Aljanso narę, bet kaip Tarybų Sąjungos respubliką <...> Klausimas – kas kitas? Moldova? Baltijos šalys? Lenkija? Atsakymas – visos“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Pasak jo, NATO turi rasti Ukrainai vietą bendroje saugumo erdvėje, kitaip Aljansas susidurs su konfrontacija su Rusija: „Arba skubi pagalba Ukrainai, kurios pakaktų pergalei, arba atidėtas karas tarp Rusijos ir jūsų“.

NATO lyderiai sako, kad svarbiausias Madride vykstančio viršūnių susitikimo prioritetas – sustiprinti Aljanso pajėgas Rytų Europoje, kad būtų galima atremti Rusijos keliamą grėsmę.

Trečiadienį į derybas atvykęs Jungtinė Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pareiškė, kad NATO turi išmokti „kelių pastarųjų mėnesių pamokas ir peržiūrėti savo planus rytiniame sparne“.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sakė, kad NATO įsipareigojimas smarkiai padidinti greitojo reagavimo pajėgas padarys Europą „saugesnę“.

„Rusija kelia grėsmę ne tik Europai, bet ir visai NATO“, – sakė jis.

Volodymyras Zelenskis

NATO pranešė, kad karinis aljansas padidins savo aukštos parengties pajėgas nuo 40 000 iki 300 000 karių.

Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šį žingsnį pavadino „didžiausia mūsų kolektyvinės gynybos ir atgrasymo pertvarka nuo Šaltojo karo laikų“.

Įžanginėje viršūnių susitikimo darbo sesijoje trečiadienį daugiausiai dėmesio bus skirsta temai, kaip NATO galėtų labiau paremti Ukrainą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)