„Mes nesiliausime tiekti paramą. Ką tik nusprendėme suformuoti naują karinės įrangos paketą, kurio vertė 2 milijardai 700 milijonų eurų. Ukrainos ginkluotosios pajėgos gaus daugiau kovinių tankų „Leopard 1“, daugiau šarvuočių „Marder“ ir oro gynybos sistemų „Iris T“, – sakė O. Scholzas.

Nors „Leopard 1“ yra seni tankai, bet ukrainiečiams jie bus naudingi, nes pastaraisiais mėnesiais rusai traukė iš atsargų šimtus taip pat gana senų sovietinių tankų ir bando juos pritaikyti karui Ukrainoje.

„Mes remsime Ukrainą tiek, kiek reikės. Kita vertus tikimės, kad karas greitai baigsis. Taip pat ir dėl karinės paramos ginklais, kuri leis Ukrainai apginti savo šalį. Tačiau ruošiamės ir perspėjame visus savo draugus bei partnerius, kad galėtume remti Ukrainą ir ilgą laiką, jei tai bus būtina ir kai to prireiks“, – sakė Vokietijos kancleris.

Per vizitą Berlyne Zelenskio paklausta ir apie straipsnį „The New York Times“, kur rašoma, kad jis neva planavo pulti Rusijos pasienio teritorijas ir sprogdinti dujotiekį „Družba“.

Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas

„Kalbant apie atakas Rusijos teritorijoje, mes nepuolame Rusijos, mes vaduojame savo žemę ir visa kita mūsų nedomina. Neturime tam laiko, išteklių ir papildomų ginklų. Esame susitelkę į tai, kaip pasirengti kontrpuolimui, kad deokupuotume savo žemes pagal tarptautinę teisę, pagal mūsų teisę, mūsų konstituciją. Kad deokupuotume mūsų ukrainietiškas teritorijas, kurias pripažįsta visas pasaulis. Štai ir viskas“, – aiškino V. Zelenskis.

Prieš tai jis lankėsi Romoje ir sulaukė paramos iš Italijos vyriausybės. Jis taip pat buvo priimtas Vatikane. Ukraina stengiasi išsiaiškinti, ką turėjo omenyje popiežius Pranciškus, kai jis praeitą mėnesį prabilo apie užkulisinius Vatikano ketinimus surengti derybas, kurios galėtų sustabdyti karą Ukrainoje.

Italijos vadovams Ukrainos prezidentas konkrečiai pareiškė, kad su Vladimiru Putinu negalima derėtis. V. Zelenskis bandė taip pasielgti dar 2019-aisiais, bet tada Krymą užgrobęs ir Donbase pradėjęs karą V. Putinas taip ir nesutiko surengti dvišalio Ukrainos ir Rusijos prezidentų susitikimo.

Volodymyras Zelenskis Romoje

„Ne, nėra apie ką su juo kalbėtis. Apie ką su juo kalbėti? Dabar, kai jis pamatė, kad nusilpo, Rusija ieško ir stengiasi, patikėkit manimi, nuraminti visas šalis, kad nebūtų įvedamos sankcijos, kad mums niekas nepadėtų. Jis gali žengti kokį nors diplomatinį žingsnį, bet po to, patikėkite manimi, po metų jis vėl mus užgrius, kad žudytų toliau. Su juo viskas aišku, jis nesupranta, kas vyksta, jis neadekvatus žmogus“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Politikos ir karybos ekspertų nuomone, V. Putino režimui būtų naudinga įšaldyti karą Ukrainoje dabartinėmis sąlygomis, kai jo kariuomenė tebėra užgrobusi dideles teritorijas Ukrainos rytuose ir pietuose, kontroliuoja sausumos koridorių į Krymą bei patį Krymą.

V. Zelenskis sekmadienį taip pat lankėsi Prancūzijoje, kur jam buvo pažadėta gausi parama šarvuočiais ir tankais. Pirmadienį jis atvyko anksčiau neskelbto vizito į Jungtinę Karalystę.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: