Pranešime skelbiama, kad V. Zelenskis panaikino buvusio prezidento Petro Porošenkos sprendimą atimti iš M. Saakašvilio pilietybę.

„Ačiū prezidentui Zelenskiui! Šlovė Ukrainai!“ – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė M. Saakašvilis.

Gegužės 22 dieną M. Saakašvilis parašė laišką V. Zelenskiui, kuriame paprašė jam sugrąžinti atimtą Ukrainos pilietybę.

Jis buvusio prezidento sprendimą ją atimti vadino neteisėtu, nes šalies Konstitucija draudžia tai daryti, o, „remiantis tarptautine teise, žmogaus be pilietybės palikti nevalia“.

Pildoma.

2017 metų liepą, M. Saakašviliui viešint Jungtinėse Valstijose, prezidentas Petro Porošenka panaikino jam Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

2017 metų rugsėjo mėnesį M. Saakašvilis, lydimas šimtų savo šalininkų, kirto valstybinę sieną ir sugrįžo į Ukrainą iš Lenkijos. Rugsėjo 22 dieną teismas pripažino M. Saakašvilį kaltu dėl neteisėto Ukrainos sienos kirtimo.

Praėjusių metų vasario 12-ąją M. Saakašvilį viename restorane Kijevo centre sulaikė kaukėti vyrai. Tą pačią dieną jis buvo deportuotas į Lenkiją, iš kur nuvyko į Nyderlandus, nes yra vedęs šios šalies pilietę.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija paaiškino, kad M. Saakašvilis neteisėtai buvo Ukrainos teritorijoje, todėl „pagal visus teisinius formalumus buvo sugrąžintas į šalį, iš kurios atvyko“.