Tokią nuomonę prezidentas išsakė žurnalistams. Į konkretų klausimą, ar įmanomas susitikimas su V. Putinu, V. Zelenskis atsakė: „Aš nežinau“, skelbia UNIAN.

„Susitarėme, kad normandiškojo formato viršūnių susitikimas įmanomas. Dėl to susitarti buvo labai sudėtinga. Nes nuo 2016 metų nė vieno tokio nebūta, tad iš esmės susidarė toks vaizdas, kad to niekam iš valdžios nereikia. O mes pasakėme: „Mums reikia“. Reikia pasižiūrėti vieni kitiems į akis, reikia susitikti“, – pareiškė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pridūrė, kad susitikimas įmanomas dviem formatais: normandiškuoju ir akis į akį su V. Putinu.

„Tik apie pastarąjį (tiesioginį su Putinu – UNIAN) niekas nekalba, nes visi prieš... Nežinau (ar tai įmanoma – UNIAN). Dabar apie tai nieko jums negaliu pasakyti. Žinau tik vieną dalyką – toks susitikimas turi įvykti. Jis turi įvykti, jeigu norime užbaigti karą. Dabar kalbame tik apie normandiškąjį formatą. Kol kas jis toks. Ir esu labai dėkingas mūsų partneriams Vakaruose, kad turime bent jį. Ir dabar visi tam normandiškajam formatui pasirengę“, – pridūrė V. Zelenskis.

Turi būti patrauktos karinės pajėgos

V. Zelenskis ketvirtadienį pabrėžė, kad susitikimas su Rusijos prezidentu V. Putinu neįvyks, jei Kijevas ir separatistai iš šalies rytų nepatrauks savo karinių pajėgų.

V. Zelenskis ruošiasi Vakarų tarpininkaujamam ir Paryžiuje vyksiančiam pokalbiui su V. Putinu. Juo prezidentas sieks atnaujinti įšaldytą taikos procesą ir pabaigti jau penkerius metus trunkantį konfliktą rytų Ukrainoje.

Tačiau pasiruošimas deryboms sustojo, nes Kijevo pajėgos ir separatistų atstovai vis dar nepatraukė savo kariškių nuo fronto linijos.

„Jei karinės pajėgos nebus patrauktos, nebus jokio susitikimo Normandijos formatu“, – reporteriams sakė V. Zelenskis. Jis turėjo omenyje keturių pusių, V. Putino, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir jo, derybas.

Ketvirtadienį V. Zelenskis pirmą kartą po to, kai perėmė pareigas, dalyvavo spaudos konferencijoje, kur pasakė, jog Rusija turėtų padėti atitraukti Kremliaus remiamus separatistų dalinius. „Jie turėtų būti laiduotojai – jie yra Minsko proceso dalyviai“, – sakė V. Zelenskis.

Per pokalbį su D. Trumpu „šantažo nebuvo“

V. Zelenskis ketvirtadienį sakė, kad per JAV prezidento Donaldo Trumpo apkaltos tyrimą išprovokavusį šių lyderių telefoninį pokalbį „jokio šantažo nebuvo“.

Atsakydamas į naujienų agentūros AP klausimus, V. Zelenskis sakė, jog tik po liepos 25-ąją įvykusio savo pokalbio su D. Trumpu sužinojo, kad JAV anksčiau blokavo šimtų milijonų dolerių (eurų) karinę pagalbą Ukrainai.

D. Trumpas per tą pokalbį prašė V. Zelenskio atlikti tyrimą dėl savo politinio varžovo, demokrato Joe Bideno. JAV Kongreso demokratai mano, kad D. Trumpas pagalbą sulaikė norėdamas įgyti svertą Ukrainai paspausti.

V. Zelenskis sakė galvojęs, kad minimas skambutis sudarys sąlygas asmeniniam susitikimui su D. Trumpu, ir norėjęs, kad JAV lyderis atvyktų į Ukrainą.

„Su ginklais ir „Burisma“ istorija tai niekaip nesusiję... Šantažo nebuvo, tai nebuvo pokalbio tema“, – sakė Ukrainos prezidentas, Kijeve susitikęs su žurnalistais ir atsakinėdamas į jų klausimus.

„Skambutis niekaip negalėjo paveikti mūsų santykių su Amerika“, – pažymėjo jis.

V. Zelenskis teigė visų pirma norėjęs įrodyti D. Trumpui, kad Ukraina nėra korumpuotų pareigūnų šalis ir kad naujoji valdžia ketina kovoti su šia problema.

„Ne tik D. Trumpą, bet ir daugelį JAV atstovų domina, kur eina amerikiečių mokesčių mokėtojų pinigai. Tai normalu“, – pridūrė prezidentas.

„Burisma Holdings“ yra ukrainiečių dujų gavybos bendrovė, įregistruota Kipre. Ji yra viena iš trijų stambiausių Ukrainos dujų kompanijų ir turi būstinę Kijeve.

2014 metų gegužę tuometinio JAV viceprezidento J. Bideno sūnus Hunteris tapo „Burisma Limited“ valdybos nariu.

Politinis skandalas dėl D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio kilo pasirodžius pranešimams apie informatoriaus, CŽA pareigūno, rugpjūčio 12 dieną pateiktą skundą, kuriame teigiama, kad D. Trumpas „naudojosi savo postu siekdamas užsienio šalies įsikišimo“ į 2020 metų JAV prezidento rinkimus.

Demokratai rugsėjo mėnesį nusprendė siekti apkaltos dėl informatoriaus skundo ir Baltųjų rūmų skambučio išklotinės, rodančių, kad D. Trumpas spaudė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pateikti jam politiškai naudingos informacijos apie J. Bideną, turintį daugiausiai galimybių tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidentus ir kitų metų rinkimuose varžytis su D. Trumpu.

Zelenskis: Porošenka bando žlugdyti taikos procesą

V. Zelenskis apkaltino savo pirmtaką kurstant protestus taikos procesui šalies rytuose sužlugdyti.

V. Zelenskis ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad Petro Porošenka, kuris balandžio mėnesį nesėkmingai siekė perrinkimo, „šiek tiek stumia“ žmones protestuoti prieš sunkiosios ginkluotės atitraukimą Rytų Ukrainoje.

Prezidentas išreiškė viltį, kad ukrainiečiai parems jo pastangas užbaigti seniai rusenantį konfliktą, ir teigė, kad P. Porošenka yra suinteresuotas tęsti karą.

Ukraina, Maskva ir Rusijos remiami Rytų Ukrainos separatistai praėjusią savaitę pasirašė susitarimą dėl vietos rinkimų ir ginkluotės atitraukimo, sudariusį sąlygas seniai lauktam viršūnių susitikimui su Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais.

Ukrainos, Rusijos ir separatistų derybininkai susitarė dėl veiksmų plano, numatančio ypatingojo statuso suteikimą separatistų kontroliuojamoms teritorijoms, jei jose bus surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai laikantis Ukrainos konstitucijos.

Opozicija ir P. Porošenka būgštauja, kad politiku tapęs buvęs komikas V. Zelenskis padarys savo šaliai nenaudingų nuolaidų, leisiančių Maskvai ir toliau iš esmės kontroliuoti separatistinius regionus Ukrainos rytuose.

Ketvirtadienį Kijeve atsakinėdamas į žurnalistų klausimus V. Zelenskis patikino, kad kraujo praliejimo per masinius protestus, jei tokie būtų organizuojami, nebus.

P. Porošenka nepritaria pajėgų atitraukimui Rytų Ukrainoje ir „jam atrodo, kad dėl to gali būti Maidanas, jis šiek tiek stumia žmones ir savo žiniasklaidos priemonėmis, ir savo veiksmais“, sakė V. Zelenskis.

Kalbėdamas apie tai, ar yra pasirengęs dialogui su žmonėmis, einančiais į Maidaną, ir kokia bus jo reakcija, prezidentas pažymėjo: „Bendrauju su žmonėmis ir esu pasirengęs bendrauti... Jokių tokių dalykų nebijau, bet kurią akimirką, bet kurią sekundę, jei iš tikrųjų visuomenė nenorės, kad mano komanda tęstų, [norės], kad aš nebūčiau prezidentas, žiūrėkite, kraujo praliejimo nebus, aš labai ramiai į tai žiūriu.“

„Bet žmonės turi žinoti, ką išrinks. Jie tikrai tada neišrinks karo nutraukimo ir jie tikrai rinksis iš to „meniu“,... koks yra šiame parsidavėliškame politiniame turguje“, – pridūrė Ukrainos vadovas.