"Manome, kad galime išvengti karo, judėdami link prievartos", - Zbigniewas Brzezinskis, kuris buvo J.Carterio patarėjas nacionalinio saugumo reikalams praeito amžiaus 8-o dešimtmečio pabaigoje, sakė Vašingtone įsikūrusio strateginių tyrimų centro "Atlantic Council" antradienio vakarą surengtame susitikime.

"Juo labiau linkstama į prievartą, juo labiau tikėtinu pasirinkimu tampa karas, jeigu tai nepasiteisina. Tai labai dramatiškai sumažina mūsų pasirinkimus", - pabrėžė buvęs pareigūnas, kurio balsas tebelaikomas įtakingu JAV užsienio politikoje.

Z.Brzezinskis sakė esantis susirūpinęs dėl eskaluojamos retorikos, kai Jungtinės Valstijos, siekiančios pažaboti Irano branduolinę programą, atrodo sutelkusios pastangas į vienintelį tikslą - priversti Teheraną paklusti tarptautiniams reikalavimams, todėl Vašingtonui lieka mažai kitų galimybių.

"Šiuo metu priimama daug smulkių sprendimų, kurie susiaurins jūsų pasirinkimų laisvę ateityje", - pastebėjo jis.

Antradienį vykusiame susitikime dalyvavo keturi buvę JAV nacionalinio saugumo patarėjai, įskaitant buvusį įtakingą prezidento Richardo Nixono bendražygį Henry Kissingerį.

Z.Brzezinskis yra ne kartą perspėjęs, jog nerimauja, kad Jungtinės Valstijos gali įsitraukti į karą su Iranu.

"Jeigu vienaip arba kitaip įsiveltume į konfliktą su Iranu, pasekmės mums būtų pragaištingos - pragaištingos didžiuliu mastu, tuo pat metu pasauliniu mastu", - sakė jis.

Z.Brzezinskis ėjo pareigas 1979 metais, kai Irano šachas, kuris buvo Amerikos sąjungininkas, buvo nuverstas per revoliuciją, atvėrusią kelią islamo teokratijai Teherane.

Kai tais pačiais Teherane buvo užgrobta JAV ambasada, o joje buvę amerikiečiai paimti įkaitais, Z. Brzezinskis vadovavo kuriant planą išgelbėti pagrobtuosius, tačiau karinė operacija žlugo dar neprasidėjusi.

Zbigniewas Brzezinskis
Įtampa tarp Irano ir JAV padidėjo pastaraisiais mėnesiais, kai Vašingtonas pareikalavo griežtesnių sankcijų dėl Teherano vykdomos branduolinės programos, taip pat padidėjus tikimybei, kad Izraelis svarsto galimybę suduoti prevencinį karinį smūgį.

Susitikime Vašingtone dalyvavo ir kiti buvę nacionalinio saugumo vadovai - buvęs prezidento George'o H.W.Busho patarėjas Brentas Scowcroftas ir Jimas Jonesas, neseniai patarinėjęs dabartiniam šalies vadovui Barackui Obamai.

Z.Brzezinskis ir kiti susitikimo dalyviai sutarė, kad pasaulis išgyvena reikšmingiausius istorinius poslinkius nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo prieš du dešimtmečius, kurių ženklais tapo Arabų pavasario sukilimai ir naujai padidėjusi Kinijos įtaka.

Buvę įtakingi Baltųjų rūmų patarėjai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad gilus Amerikos politikų susipriešinimas žlugdo pastangas kurti veiksmingą užsienio politiką.

Z.Brzezinskis sakė, kad reikia "sužadinti šioje šalyje gilesnį supratimą" apie tarptautinius iššūkius, kuriuos patiria Jungtinės Valstijos.

"Vienas iš baisiausių dalykų, kuriuos matau - jog mums iškilę didesnių ir sudėtingesnių iššūkių", - nurodė jis.

"Mūsų visuomenė itin smarkiai veikiama baimės, nemokšiškumo, demagogijos, ir manau, jog tai sukelia paralyžiuojantį poveikį protingam valdymui" užsienio politikoje, pastebėjo ekspertas.

Z.Brzezinskis, kuris pasisakė už B.Obamos kandidatūrą per 2008 metų rinkimų kampaniją, stebėjosi keista padėtimi, kad prezidentas ir jo bendražygiai demokratai nesugeba užsitikrinti vadovavimo, o respublikonai tuo metu perša kraštutines arba menko išmanymo diktuojamas priemones.

"Valdžioje esanti partija yra įšaldyta, o valdžios neturinti partija pamišėliškai svaičioja", - sakė jis.