Kasmetinėse pratybose „Rapid Trident 2017“, kurios Ukrainos vakaruose esančiame Javorivo poligone vyks iki rugsėjo 23 dienos, dalyvauja 2 500 karių iš 15 valstybių: Bulgarijos, Kanados, Estijos, Italijos, Gruzijos, Lietuvos, Latvijos, Moldovos, Norvegijos, Lenkijos, Rumunijos, Turkijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų.

„Šiandien jūsų parama mums yra labai svarbi. Mūsų kolegų patirtis yra itin vertinga Ukrainos armijai“, – sakė ukrainiečių pulkininkas Serhijus Lytvynovas, vienas pratybų vadovų.

Pratybos Ukrainoje prasidėjo kelios dienos prieš didžiules Maskvos karines pratybas „Zapad 2017“ kaimyninėse Rusijoje ir Baltarusijoje.

Rugsėjo 14-20 dienomis vyksiančios pratybos kelia nerimą Baltijos valstybėse ir Lenkijoje, o JAV ir NATO jas kritikavo dėl skaidrumo trūkumo.

Rusija yra sakiusi, kad pratybose dalyvaus maždaug 12,7 tūkst. rusų ir baltarusių karių, ir kad jų pobūdis yra „visiškai gynybinis“, bet Vakarų pareigūnai mano, kad iš tiesų mokymuose bus apie 100 tūkst. karių.

Lietuvos karinės žvalgybos teigimu, labai tikėtina, kad „Zapad“ scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO. Dalis mokymų rajonų bus greta Lietuvos valstybės sienos, todėl Lietuvos pareigūnai neatmeta incidentų ir provokacijų tikimybės.

Kad atsvertų pastaraisiais metais, ypač – po Krymo aneksijos 2014-aisiais Rusijos demonstruojamą vis agresyvesnę politiką, NATO trijose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje dislokavo maždaug 4 tūkst. karių.