Apie tai skelbia „Amnesty International“, informuoja CNN.

Pareigūnai nurodė atlikti jaunuoliams orumą žeminančius išangės tyrimus – taip buvo padaryta be jaunų vyrų sutikimo, jie prievarta turėjo pripažinti savo kaltę.

„Vaikinams atliktas orumą žeminantis išangės tyrimas, skirtas įrodyti, jog jie turėjo lytinių santykių su tos pačios lyties atstovu, moksliškai nepagrįstas, nes buvo atliktas be vyrų sutikimo. Be to, elgesys su sulaikytaisiais prieštarauja tarptautinės teisės aktuose numatytose draudimuose žiauriai elgtis, kankinti ar netinkamai bausti“, - teigia „Amnesty International“ darbuotojas Zambijoje Simeonas Mawanza.

Tai jau antras kartas, kai policijos pareigūnai sulaiko tuos pačius jaunuolius, teigia žmogaus teisių gynėjai. Balandį pareigūnai juos buvo sulaikę, tačiau gegužės 2-ąją dieną, vyrams sumokėjus užstatą, juos paleido.

Jie vėl buvo sulaikyti pirmadienį – šį kartą už užstatą paleisti jų neketinama, teigia „Amnesty International“. Nors J. Mwansa ir Ph. Mubiana neigia savo kaltę, juos ketinama kalėjime laikyti iki gegužės 22-osios, kai planuojamas pradėti bylos svarstymas teisme.

„Faktas, jog du vyrai sulaikyti dėl tikros ar tariamos netradicinės seksualinės orientacijos, prilygsta diskriminacijai ir yra traktuojamas kaip sąžinės, saviraiškos ir privatumo teisių pažeidimas“, - tvirtina S. Mawanza.

Situacijos Zambijos teisėsaugos pareigūnai komentuoti nepanoro.
Zambijoje homoseksualumą draudžia įstatymai – tokia praktika populiari ir daugelyje kitų Afrikos valstybių. Bausmės svyruoja nuo piniginių baudų iki laisvės atėmimo.