Vis dėlto taip pat egzistuoja požymių, kad garsiausia užsakomoji žmogžudystė per visą 15 Vladimiro Putino valdymo metų laikotarpį galimai sukėlė kovą Rusiją valdančių struktūrų viduje, o šių kovų pasekmės gali paliesti ne tik izoliuotą opozicinės mažumos pasaulį, o kur kas daugiau – tai gali savo ruožtu apsunkinti V. Putino kontrolę, rašo „The Guardian“.

Kadangi Kremlius linkęs į slaptumą, V. Putino artimųjų ratas nėra gausus, o įvairios žiniasklaidos priemonės panaudojamos daugiau ar mažiau panašių į tiesą B. Nemcovo nužudymo „versijų“ nutekinimo organizavimui, itin sudėtinga suvokti, kas vyksta iš tikrųjų.

Vis dėlto iššifravus iš Kremliaus sklindančius ir Kremliui artimų asmenų siunčiamus signalus, ryškėja konflikto tarp įtakingų V. Putino saugumo aparato narių kontūrai.

Daugeliui vaizdas aiškus: įtakingi asmenys mėgino persekioti Čečėnijos prezidentą Ramzaną Kadyrovą dėl šio nužudymo, tačiau V. Putinas jiems pasakė, kad vis dar remia savo protežė, – taip „The Guardian“ komentuoja „čečėnų pėdsaką“ V. Nemcovo nužudymo istorijoje ir R. Kadyrovui įteiktą Rusijos garbės ordiną.

Maskva niekada nemėgo R. Kadyrovo, jam visada pavykdavo išsilaikyti tik dėl asmeninės V. Putino paramos“, - teigia Kremliui artimas šaltinis.

„Čečėnijoje nėra normalios prokuratūros, normalių teisėjų, normalių teismų, normalios FST (Federalinės saugumo tarnybos – DELFI), visa tai yra kontroliuojama R. Kadyrovo. Kokia galėjo būti alternatyva? Pagalvokite, kokia Čečėnija buvo prieš 10 metų. Su R. Kadyrovu atėjo stabilumas“, – patikino šaltinis.

Daugelis B. Nemcovo šalininkų mano, kad Kremlius tiesiogiai prisidėjo prie jų bičiulio ir kolegos žūties. V. Nemcovo šalininkas Ilja Jašinas pareiškė, kad R. Kadyrovas turbūt yra susijęs su šiuo nužudymu, o tyrimas parodė, kad Čečėnija atsidūrusi už federalinės kontrolės ribų.

Anot B. Nemcovo ataskaitų dėl korupcijos bendraautorio Vladimiro Milovo, B. Nemcovas atliko svarbų vaidmenį tiek tarpininkaudamas tarp opozicijos narių, kurie turi mažai ką bendro, tiek ir kaip prieš V. Putino artimųjų ratą nukreiptų sankcijų šalininkas tarptautinėje arenoje.

Visa tai privertė daugelį prabilti apie užkulisiuose vykstančią kovą dėl valdžios, tačiau Kremliui artimas šaltinis nėra linkęs rimtai vertinti po Kremliumi esančių tektoninių plokščių pasislinkimo tikimybės.

„Nebūčiau linkęs dėl to nerimauti. „Jie šiek tiek pasišakos ir nurims“, – taip pat įsitikinęs ir V. Milovas.

„Novaja gazeta“ savo ruožtu pateikia kitokių nuomonių. Šiame leidinyje pateikiama prielaida, kad V. Putinui galiausiai teks rinktis tarp R. Kadyrovo ir saugumo aparato.