Z. Brzezinskis, kadaise dirbęs Baltųjų rūmų patarėju nacionalinio saugumo klausimais, į klausimą, ar jaučia sugrįžtant Šaltąjį karą, atsakė, kad jaučia iš dalies panašią atmosferą, tačiau pažymėjo, kad dabartiniai įvykiai smarkiai skiriasi nuo tų, kuriuos pasaulis išgyveno ankstesniais laikais, rašo golos-ameriki.ru.

„Aš nežinau, ar tai jau Šaltasis karas, tačiau panašu į jo pradžią“, – sakė jis.

Pacitavęs ištraukas iš paskutinio Vladimiro Putino kreipimosi į Federacijų tarybą, Z. Brzezinskis pareiškė, kad Rusijos prezidento žodžiuose labai aiškiai jautėsi mintis, kad norima „sukurti naują imperiją su sostine Maskvoje“.

Pasak jo, po Krymo aneksijos Rusija gali bandyti užimti rytinius Ukrainos regionus, o gal net ir patį Kijevą.

Pasak Z. Brzezinskio, Sovietų Sąjungos atkūrimas yra nerealus scenarijus, tačiau V. Putino veiksmai kelia rimtą grėsmę Europos stabilumui, nes krizė gali išplisti į Gruziją, Azerbaidžaną ar net ir į Latviją, kur gyvena daug rusų, rašo tvn24.pl.

„Turime pamėginti įtikinti V. Putiną, kad nesistengiame sugundyti Ukrainos, įtraukti ją į NATO ir padaryti Rusijos prieše“, – sakė Z. Brzezinskis. Tikslas, pasak jo, – Ukrainos atkūrimas, o tai svarbu ir pačiai Rusijai.

Tuo pačiu Rusija „turi suprasti, kad jeigu ukrainiečiai priešinsis Rusijos ambicijoms, Vakarai abejingi neliks“.

Z. Brzezinskio manymu, pirmiausia pati Ukraina turi nuspręsti, ar yra pasiryžusi aukoms ginant teritorinį šalies vientisumą. Jis tvirtino buvęs nustebęs, kaip lengvai ir be ukrainiečių pasipriešinimo rusai aneksavo Krymą.

Tuo pačiu Z. Brzezinskis pabrėžė, kad „V. Putinas, veikiausiai, negali sau leisti karinio konflikto Europos centre“.

„Nemanau, kad V. Putinas norėjo tokio rimto konflikto šioje Europos dalyje“, – pridūrė jis.

„Turime būti pasirengę protingam kompromisui su Rusija, – pabrėžė jis. – Mes, žinoma, privalome turėti planą B, tačiau turime siekti konstruktyvaus dialogo su Rusija“.

Tuo pačiu metu jis paragino Jungtinių Valstijų administraciją aiškiau apibrėžti savo poziciją dėl Ukrainos.

„Aš nusivylęs, kad JAV prezidentas dar nesikreipė į tautą dėl situacijos Ukrainoje“, - sakė Z. Brzezinskis.

Generolas B. Scowcroftas, savo laiku dirbęs JAV prezidentų Geraldo Fordo ir George`o Busho vyresniojo patarėju nacionalinio saugumo klausimais, sutiko su tuo, kad nepaisant akivaizdaus santykių su Rusija atšalimo, kalbėti apie Šaltojo karo laikų sugrįžimą nereikėtų.

„Mūsų santykiai su Rusija nebuvo šilti, bet blogais jų irgi nepavadinsi. Mes turime duoti jiems dar vieną šansą“, - sakė generolas.