Savaitę Pekine vykusio suvažiavimo pabaigoje partijos delegatai patvirtino didelius vadovybės pakeitimus, pagal kuriuos traukiasi virtinė aukščiausio rango pareigūnų, įskaitant premjerą Li Keqiangą. Tai reiškia, kad Xi Jinpingas gali paskirti naujų sąjungininkų.

Suvažiavime, daugiausia automatiškai patvirtinusiame partijos sprendimus, dalyvavo 2,3 tūkst. delegatų, atrinktų vadovybės performavimui patvirtinti. Suvažiavimas buvo iki smulkmenų sustyguotas, Xi Jinpingas, įtvirtindamas savo vadovavimą dar penkeriems metams, stengėsi išvengti bet kokių netikėtumų.

Xi Jinpingas Kinijos komunistų partijos suvažiavime įtvirtino savo valdžią

Tačiau vienas netikėtas įvykis buvo – iš partijos suvažiavimo uždarymo ceremonijos du vyrai išlydėjo buvusį lyderį Hu Jintao.

79 metų Hu Jintao atrodė silpnas ir, regis, nenorėjo išeiti iš pirmosios eilės, kur sėdėjo šalia Xi Jinpingo.

Jokių oficialių paaiškinimų nebuvo pateikta.

Vėliau delegatai priėmė rezoliuciją, patvirtinančią Xi Jinpingo „centrinę poziciją“ vadovybėje.

Visi partijos nariai privalės „palaikyti draugo Xi Jinpingo centrinę poziciją partijos Centro komitete ir bendrai partijoje“, sakoma vienbalsiai priimtoje rezoliucijoje dėl partijos įstatų pakeitimo.

Sekmadienį, netrukus po suvažiavime patvirtinto naujojo Centro komiteto pirmojo posėdžio, Xi Jinpingas turi būti paskelbtas partijos generaliniu sekretoriumi.

Tai sudarys sąlygas jam trečią kadenciją dirbti Kinijos prezidento poste – apie ją turi būti paskelbta per metinę įstatymų leidžiamąją sesiją kovo mėnesį.

Xi Jinpingas Kinijos komunistų partijos suvažiavime įtvirtino savo valdžią

Prieš pat suvažiavimo uždarymo ceremoniją išrinkto Centro komiteto narių – maždaug 200 partijos aukšto rango veikėjų – sąrašas rodo, kad traukiasi keturi iš septynių Politinio biuro Nuolatinio komiteto narių: Li Keqiangas, Wang Yangas, vadintas galimu jo įpėdiniu, Han Zhengas ir Li Zhanshu.

Han Zhengo ir Li Zhanshu pasitraukimo tikėtasi, nes jų amžius jau viršijo neoficialų Politinio biuro narių 68 metų limitą, netaikytą 69 metų Xi Jinpingui.

Wang Yangas ir Li Keqiangas, kurių abiejų amžius yra 67 metai, būtų galėję likti Nuolatiniame komitete ar 25 narių Politiniame biure dar vienai penkerių metų kadencijai.

Naujajame Centro komitete taip pat nėra tokių veikėjų kaip aukšto rango diplomatas Yang Jiechi ir vicepremjeras Liu He.

Galingiausias lyderis po Mao

Partijos įstatuose kaip „vadovaujama filosofija“ nebuvo įtvirtinta „Xi Jinpingo mintis“. Toks žingsnis būtų prilyginęs Xi Jinpingą Mao Zedongui, sakė analitikai.

Vis dėlto rezoliucijoje „Xi Jinpingo mintis“ buvo pavadinta „šiuolaikinės Kinijos ir XXI amžiaus marksizmu“, įkūnijančiu „geriausias kinų kultūros ir šios eros etoso savybes“.

2018 metais Xi Jinpingas panaikino dviejų prezidento kadencijų limitą, sudarydamas sau sąlygas valdyti neribotą laiką.

Partijos suvažiavimas iš esmės įtvirtino jo, kaip galingiausio Kinijos lyderio po Mao Zedongo, pozicijas.

Xi Jinpingo galia prilygs Kinijos diktatoriaus galiai ir praktiškai niekas negalės bandyti koreguoti jo kurso, sakė Steve'as Tsangas iš Londono universiteto.

Tarp dar neatsakytų svarbių klausimų yra tas, ar Xi Jinpingas paskirs į Politinio biuro Nuolatinį komitetą potencialų savo įpėdinį. Tai gali paaiškėti sekmadienį, kai bus pristatyta Nuolatinio komiteto sudėtis.

Delegatai šeštadienį taip pat įtvirtino partijos konstitucijoje nuostą priešintis Taivano nepriklausomybei. Kinija šią salą laiko savo dalimi ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)