Apdovanojimų ceremonija įtraukta į komunistinės Kinijos įkūrimo 70-ųjų metinių renginių programą. Pati šventė prasidės antradienį, kai Pekine bus surengtas didžiulis karinis paradas, kuriuo bus siekiama parodyti didėjančią valstybės galią.

„Visi didvyriai ir sektini pavyzdžiai yra pasišventę Partijos ir žmonių labui ... ir ryžtingai dirba vardan Kinijos žmonių laimės“, – pareiškė Xi Jinpingas po apdovanojimų įteikimo ceremonijos.

Apdovanotųjų gretose buvo ir Isabel Crook, 1915 metais gimusi kanadietė antropologė ir pedagogė. Kinijoje ji gyvena nuo Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 1949 metais, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Čengdu gimusi šimtametė „svariai prisidėjo prie Kinijos švietimo ir draugiškų mainų su užsienio šalimis“, pažymėjo „Xinhua“.

Buvęs Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas-Pierre‘as Raffarinas, „senas Kinijos žmonių draugas“, buvo pagerbtas už „ilgametį Kinijos ir Prancūzijos draugystės skatinimą“, pranešė agentūra.

Apdovanojimus taip pat pelnė buvęs Kubos prezidentas Raulis Castro ir Tailando princesė Maha Chakri Sirindhorn.

Apdovanoti taip pat buvo Tu Youyou, kuri už darbą, padėjusį įveikti kai kurias parazitų sukeliamas ligas, tokias kaip maliarija, yra pelniusi Nobelio premija už pasiekimus medicinos ir fiziologijos srityje, ir fizikas Yu Minis, vadinamas „Kinijos vandenilinės bombos tėvu“.

Apdovanojimai buvo suteikti iš viso 42 asmenims, tačiau ceremonijoje dalyvavo tik 29 iš jų.